Acıkma hissi, halsizlik ve baş dönmesi ile kendini hissettirebilen kan şekeri düşüşleri normal bir öğün tüketildikten 2 ya da 3 saat sonra yaşanabilmektedir. Kişinin kendini tekrar aç hissederek yeni bir öğüne ihtiyaç duymasıyla kontrolsüz bir şekilde önüne ne gelirse tüketmesine yol açan kan şekeri dengesi düşüşleri kilo kontrolünü zorlaştırdığı gibi şeker ve tuz içeriği yüksek gıda tüketimini arttırır.
Günlük kan şekeri dengesinin sağlıklı beslenme açısından ve kilo kontrolünde en önemli etken olduğu unutulmamalıdır. Bu dengeyi korumak için şu önerilere dikkat etmek yeterli olacaktır;
• Kan şekerini hızlı yükselten basit şeker içeren gıdalar yerine, kompleks karbonhidrat içeren besinler tüketin. Örneğin beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmekleri, meyve suyu yerine meyve tüketimini tercih edin.
• Az az sık sık beslenin. Yani düzenli ana ve ara öğün tüketimini yaşam tarzı haline getirin.
• Ara öğünlerde kan şekerinizi düzenlemek için meyve, süt, meyveli yoğurt (şekersiz), peynir ekmek veya bisküvi tarzında besin seçimleri kan şekeri dengenizde size yardımcı olacaktır.
• Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, dondurma veya meyveli tatlılar tercih edin.
• Meyvelerin kabuklu yenilebilenleri kabuklarıyla tüketmeyi tercih edin.
• Mutlaka her ana öğününüzde salata gibi çiğ sebze ya da haşlama veya ızgara sebze tüketin.
Kaynak: NTVMSNBC