Kızım 2.5 yaşında ve sürekli parmak ucunda yürüyor. Acaba bu bir sorun mudur? D.S./İzmir
Balerin yürüyüşü dediğimiz bu durum 2, hatta 2.5 yaşına kadar normaldir. Yani 2.5 yaşındaki çocuğunuz arada sırada balerin yürüyüşü yapıyorsa, sorun yok. Çünkü bu yaşlar, çocuğun psikomotor becerilerinin geliştiği yaşlardır.
6 YAŞINA KADAR SÜRER
Psikomotor ise çocuğun duyu organlarını, vücudunu nasıl daha dengeli, daha duyarlı tutması gerektiğini hissettirir. Haliyle parmak ucunda yürüyen bir çocuk; parmak ucunu, ayak tabanını algılamaya çalışıyor olabilir, ki bu çok doğaldır. Çünkü bu süreç 5-6 yaşına kadar devam edecektir. Ama gününün yüzde 60'ından fazlasını parmak ucunda yürüyerek geçiriyorsa, gereksiz çığlıklar atıyorsa, ellerini çırparak dolaşıyorsa, takıntı diyebileceğimiz davranışları varsa, ismine istediği zaman tepki verip istemediği zaman vermiyorsa; acilen bir çocuk psikiyatrı ya da çocuk gelişim uzmanı tarafından görülmesinde fayda var.
iPad ile ilişkisine dikkat edin!
Çocuğum 2 yaşında ve iPad ile çok ilgili. iPad ile oynamasında bir sakınca var mı? E.G./Bolu
iPad günümüzün en favori teknolojik aleti. Çocuklar bu tarz şeylere daha açık, haliyle de daha ilgili... Ama bu, her istediğinde iPad ile oynamasının doğru olduğunu göstermez. iPad hem iyi, hem de eksi yönleri olan bir cihaz. Teknolojiyi yakından takip etmek, görsel ve uygulama becerisinin iç içe olmasından dolayı çabuk öğrenmeyi sağlaması iyi yönleridir. Ancak çok fazla bireysellik içermesi, çocuğu diyalogtan uzak tutmasından dolayı dil gelişimini olumsuz etkilemesi de zayıf yönüdür. Burada esas olan çocuğunuzun iPad'i aşırı kullanması değil, günün makul saatlerinde kullanmasıdır. 2 yaşındaki çocuk için makul düzey; 15-20 dakikadır. Bunu başarıyla uygulayabiliyorsanız, sorun yok. Ancak 2 yaşındaki çocuk gün içerisinde iPad ile 30 dakikadan fazla vakit geçiyorsa, dikkat etmenizi öneriririm.
Oyun yetişkinlere de iyi gelir
Çocukla çeşitli oyunlar oynamanın yetişkinlerin zekasını da etkilediğini duydum, doğru mu? M.Z./Mersin
Oyun sanıldığı gibi basit bir etkinlik değildir. Hayalgücü gerektirir. İyi bir konuşma ve derleme yeteneği, sabır ve paylaşım ister. Yani çocuğunuzla oynayacağınız basit bir lego oyunu, aslında özünde bir sürü şeyi barındırır. Hal böyle olunca da oyun oynamak da yetenek ister. Oyun oynamak; paylaşma, empati kurma, işbirliği içinde olma, yeni şeyler yaratma ve hayal gücü sınırlarını zorlama gibi birçok sosyal becerinin gelişmesini sağlar. Bu durum aslında dolaylı olarak anne-babanın zekasını da geliştirir.