Önümüzdeki hafta Kurban Bayramı... Çocuğuma "Hayvanlara zarar verme" derken kurbanlık koyunların durumunu ona nasıl anlatacağımı bilemiyorum. R.T./Manisa
Çocuklara hayvan sevgisini öğretmek, gerçekten çok ince bir çizgi üzerindedir. Bazen, etrafımızda gördüğümüz istenmeyen ve hoş olmayan şeyleri çocuğumuza anlatmakta zorlanabiliriz. "
DİNİMİZİN ŞARTI" DEYİN
Ona "Argo konuşma" deriz ama çocuğumuzun yanında konuşurken yeterince özen göstermeyebiliriz. Ya da "İnsanlarla iyi geçin" deriz ama trafikte sabrımızı taşıran kişiyle atışmamızı görmesini önemsemeyiz. Bu gibi durumlarda esas olan; ne söylediğinizden çok nasıl davrandığınızdır. Eğer çocuğunuz sizi hayvanları seven, kollayan bir ebeveyn olarak görüyorsa kurban kesmeyi ona anlatmak o kadar zor olmaz. Dinimizin bir özelliği olduğu belirtilebilir. Yıl boyunca et yiyemeyen ailelerin hatta çocukların bu vesileyle et yediği, paylaşma duygularının geliştiği söylenebilir. Kurbanlara üzüldüğünüzü ancak güzel bir amaca hizmet ettikleri için onları sevdiğinizi anlatabilirsiniz. Kafasını karıştırmamak için çok fazla açıklayıcı olmayın. Onunla konuşurken mümkün olduğu kadar basit bir dil kullanmaya çalışın. Bu arada, çocuğunuzun kurban kesimine tanık olmamasını sağlayın.
***
İletişim için göz kontağı şart
Dört yaşındaki kızım, hiç yerinde durmuyor. Sürekli hareket halinde. Konuşurken benimle göz kontağı dahi kurmuyor. Bu ileride bir sorun yaratabilir mi? G.K./Yozgat
Göz kontağı kurmak; iletişim becerilerinin temeli hatta ilk kilometre taşıdır. Karşındakinin gözünün içine ya da yüzüne bakmak, kazanılması gereken ilk sosyal beceridir. Bu nedenle, kızınızın göz kontağı sorunu üzerine yoğunlaşın.
UFAK UYARILAR YAPIN
Yüzünüzü boyayın, ayna karşısında beraber oynayın ya da her seferinde onun göz seviyesine inerek konuşun. Sürekli "Gözlerime bak" demeyin ama ona bunu hatırlayacak ufak uyarılar yapın. Kızınızın hareketli olması, karşısındakiyle göz kontağı kurmasını zorlaştırabilir. Sürekli bir şeylerle ilgilenmesi ve merak etmesi de sizinle iletişime girmesine engel olabilir. Öncelikli olarak merak ettiği konular hakkında onu bilgilendirin. Gerekirse elinizle çenesini tutarak size çevirin ve konuşmak istediğiniz konuyu onunla paylaşın. Sizinle her göz kontağında onu ödüllendirin. Sorun bir ayda azalmaz ise bir uzman görüşü almanızda fayda olacaktır.
***
Ev kazalarına karşı önlem alın
1.5 yaşındaki kızım, birkaç gün önce ciddi bir ev kazası atlattı; kapağı açık olan fırına elini soktu ve yandı. Kızımın güvenliği için evde nelere dikkat etmeliyim?
Özellikle bir-üç yaş arası, ev kazalarının en sık rastlandığı yaşlardır. Çocuğun etrafıyla ilgilenmeye başlaması ve keşif duygusunun artması, olası kazalara zemin hazırlar. Önlem olarak özellikle sıcak içecekleri yakınında tutmayın. Uzanabileceği yerlerde kesici, delici aletler bulundurmayın. Kapı ve pencerelere çocuk kilidi taktırın. Özellikle dış kapınızın kilitli olmasına dikkat edin. Elektrik prizlerine yönelik önleyici tedbirler alın. Boncuk, düğme gibi boğaza kaçacak ve nefes almasını engelleyecek şeyleri ortada bırakmayın.
KORUMA KİLİDİ TAKIN
İlaçları mutlaka ulaşamayacağı yerlere koyun. Kafasını çarpmasına neden olabilecek köşelere, koruma kitleri takın. Bütün bu önlemleri aldıktan sonra bile kızınıza fark ettirmeden sürekli takipte olun.