İlkokulbirinci sınıfa giden oğlumun yarım sayfalık ödevini bir saatte zar zor bitiriyoruz. Ödev yaparken çıldıracak gibi oluyorum. Ne yapmamı önerirsiniz? R.M./Ankara
İlkokul birinci sınıf, sorumluluk yılıdır. Birinci sınıf özellikle; yedi yaşına kadar çocuğuna çok fazla sorumluluk vermeyen, onun yapması gerekli her işi kendisi yapan, çocuğun öz bakım becerilerini geliştirmesine zemin hazırlamayan ebeveynler için şok dönemidir.
ACELECİ OLMAYIN
Sudan çıkmış balığa dönen çocuk, karşılaştığı sorumluluklarla baş edemez. Özellikle ev ödevi yapma gibi durumlar anne-baba için kabusa döner. Panik yapmayın ve altı yılda kazandırılmayan bir beceriyi çocuğunuzdan bir ayda beklemeyin. Her şey gibi, bunun da bir süreç işi olduğunu unutmayın. Yavaş yavaş, kısa adımlarla ama sabırla bu uzun yola çıktığınızı kabullenin. Oğlunuzun, yalnız başına ödev yapma alışkanlığını geliştirmek için evdeki diğer sorumluluklarını da kazanması gerektiğini unutmayın.
SORUMLULUK VERİN
Odasını toplama, okul çantasını hazırlama, ev ödevlerini eve getirme gibi sorumlulukları tam anlamıyla oturtamayan çocuktan, ödevini kısa sürede yapmasını beklemeyin. Ona, kendi bakımı ve ev içi sorumluluklarıyla ilgili becerileri kazandırmaya çalışın. Eğer bu konuda yeterli olmadığınızı düşünüyorsanız bir pedagogdan destek almanızda fayda var.
***
Ek gıdaya geçişte zorlamayın
10 aylık oğlum halen anne sütü alıyor ve bir türlü ek gıdaya geçiş yapamadık. Oğlum emzik konusunda da böyle inatçıydı. Bu durum ileride sorun olur mu? G.K./Manisa
Bebeklerde "Özellikle ilk altı ay, anne sütü olmadan kesinlikle olmaz" diyoruz. Ancak altı aydan sonra ek gıdaya geçiş, çocuğunuzun ileride diğer gıdalara ve tatlarına alışması açısından çok önemlidir. Tat duyusunun olabilecek en erken zamanda uyarılması çocuğun diğer tatlara alışmasını kolaylaştırır.
ONU ÖZENDİRİN
Ancak, emzik kullanmayan ve sadece anne sütü ile beslenen bebekler bu süreci biraz daha zor atlatır. Bu nedenle ek gıdaya geçiş süresi uzar. Size tavsiyem öncelikle sofranızda yediğiniz yemeklerin suları, havuç, muz gibi yiyebileceği meyveler, peynir, yoğurt ve et gibi gıdalara geçişi hızlandırmanız lazım.
İPUÇLARINI TAKİP EDİN
Bu nedenle anne sütünün sıklığını azaltarak onun diğer gıdalara özenmesini sağlayın. Asla zorlamayın. Keyifli zamanlarında birkaç yudumluk belki de tadımlık, sadece gıdaların tadını öğrenmesine yönelik girişimlerde bulunun. Gıdaların tatlarına alıştıkça seçenekleri artacaktır. Bu konuda onun verdiği ipuçlarını takip edin.
***
Öncepsikiyatr sonra pedagog
Çalışan bir anneyim. Çocuğumda dikkat eksikliği ve istediği şeyleri yaptırma konusunda aşırı ısrarcılık var, Çocuğumu kime muayene ettirmeliyim? R.T./Adana
Çocuğunuz için önce bir çocuk psikiyatrından görüş almanız daha doğru olur. Böylece, kızınızda olası bir dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite sorunu olup olmadığı tespit edilir. Çocuğunuzda herhangi bir sorun yoksa bir pedagogdan görüş almanız gerekebilir. Çocuk psikiyatrı, hastanın klinik durumunu, pedagog ise tutumsal problemlerini belirler. Belirlenen eksikliğe yönelik bir program çıkarıp onu izlemeniz uygun olacaktır. Eğer klinik bir durum çıkarsa ilaç tedavisi gerekebilir. O zaman çocuk psikiyatrınızı takip etmeniz uygun olacaktır.