Kızım geceleri uykusundan çığlık çığlığa uyanıyor. Ortalıkta bilinçsiz bir şekilde koşturuyor. Onun bu hali bizi çok korkutuyor. Ne yapmalıyız? M.C./Manisa
Sıkıntılarınız,'gece terörü' denen sorunu akla getiriyor.
Gece terörü, bir uyku problemidir. Nedeni de, tedavisi de tam olarak kesinleşmemiştir.
SABAH HATIRLAMAZ
Daha çok genetik geçişli olduğu düşünülen bu sorun, çocuğun uykusunun en ağır kısmı olan REM döneminde olur. Uykusundan uyanan çocuk, şuursuz hareketlerde bulunur. Koşar, bazen çığlık çığlığa ağlar.
Ortalama 30 ila 45 dakika sürebilen bu sürecin sonunda çocuk uyur ama uyandıktan sonra bunların hiçbirini hatırlamaz. Aile bireyleri ise bu esnada ne yapacağını şaşırır. 'Gece terörü' yıpratıcı bir sorundur ama kriz esnasında çocuğa müdahale edilmemeli, sadece güvenliği için gerekli önlemler alınmalıdır. Çözümü için öncelikli olarak bir çocuk nöroloğundan görüş isteyin. Belki bir 'EEG' çekimi ya da farklı bir değerlendirme isteyebilir.
Siz de çocuğunuzun gün içindeki duygu durumlarını takip edin. Bir gerginlik yaşadığını hissettiğiniz zaman onu rahatlatacak yöntemler bulmaya çalışın. Aile içi etkinliklerin artırılmasını sağlayın.
5 yaşındaki çocuk 5 rengi bilir
Beş yaşındaki çocuğumun gelişiminde nelere dikkat etmeliyim? Bu dönemdeki bir çocuk neleri öğrenmelidir? Bilgi verirseniz sevinirim. A.R./Trabzon
Beş yaşındaki bir çocuk, en az beş rengi bilmelidir. Üçgen, kare tarzındaki basit geometrik şekilleri isimlendirmeli ve istendiğinde çizebilmelidir.
OYUNDAN HOŞLANIR
Adını, soyadını ve adresini sorduğunuzda cevap verebilmelidir. Ona anlattığınız bir hikayeyi, hiç durmadan en az beş dakika süreklilikte size anlatabilmelidir... Uzun-kısa, kız-erkek, ağır-hafif gibi bazı kavramları da söyleyebilmelidir.
Bu dönemdeki çocuklarda özellikle matematiksel ifadelere ilgi artar. Sallanırlar, atlarlar, zıplarlar ama en belirgin davranışları; tek ayak üstünde durabilmeleridir. Öz bakımıyla ilgili; giyinme, soyunma, yemek yeme, tuvalet temizliğini kısmen yapma konularında da sorun yaşamaması gerekir. Arkadaşlarıyla oynamaktan da keyif almalıdır.
Yarayla oynamak sinir bozar
Kızım sürekli yaralarıyla oynuyor. Onu engellemeye çalışıyorum ama bazen kendisi de yaptığının farkında olmuyor. Bundan nasıl vazgeçirebilirim? E.B./İstanbul
Ç ocuğun yaralarını sürekli kaşıması ve kanatması; anne babaları çılgına çevirebilecek bir sorundur. Yaranın bir türlü kabuk tutmaması, ebeveyni daha da sinirlendirir ve çocukla aralarındaki bu ilişki, kısırdöngüye dönüşür.
DİKKATİNİ DAĞITIN
Çocuğunuzu sürekli uyarmak yerine, bu davranışını değiştirme konusunda farkındalık yaratmaya çalışın. Bu davranışını engellemek için neler yapabileceğinizi konuşun. Örneğin, bu davranışı en çok yaptığı yerleri tehlikeli bölgeler ilan edin.
Yemek yerken ya da televizyon izlerken ona bu davranışını hatırlatacak küçük ipuçları bırakın. Ve buralarda onu oyalayabilecek; ellerinin sürekli bir şeylerle meşgul olması, lastik bir topla oynaması ya da resim yapması gibi etkinlikler belirleyin. Dikkatini farklı bir yöne çekin. Sonuç alamazsanız bir uzmandan destek isteyin.