29 yaşındayım ama yaz ortasında bile grip oluyorum. Devamlı hastalanmaktan bıktım. Kendimi korumak için neler yapmalıyım? C.T./Trabzon
Yaz aylarında gripten korunmak için klimalı ortamlarda uzun süre bulunmamaya özen gösterin.
İLAÇ KULLANMAYIN
Klimaların virüs saçabildiği iddiası kesin olarak kanıtlanmamış olsa da; klimadan ve ani ısı değişimlerinden kendinizi koruyun.
C vitamini takviyesi ise enfeksiyonlara karşı direncinizi yükseltebilir. Balık yağı, A ve B vitaminleri de bu konuda destekleyici olur. Ancak gripten korunmak amacıyla kesinlikle antibiyotik ya da grip ilacı kullanmayın.
Koruyucu amaçla da olsa vitamin alırken bilinçli olmak ve mutlaka hekime danışmak gerekmektedir.
***
Vitamin de alerji yapabilir
65 yaşındayım. Şu anda bir rahatsızlığım yok ama ailemde genetik kalp hastalığı var. Vitamin bende baş dönmesi yapıyor. Hiç vitamin içemeyecek miyim? O.K./Manisa
İlaç alerjileri; baş dönmesi, döküntü, kaşıntı, bulantı-kusma, burun akması, dil ve dudakta şişme, yutkunma ve nefes alma zorluğu gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
TANSİYON DÜŞEBİLİR
Alerji yapan ilaçlar kullanıldıktan sonra tansiyonda yüksek oranda düşmeler gelişir. Bu da halsizlik, baş dönmesi, baygınlık hissi, bayılma hatta şok gibi olayları başlatabilir.
Her vitamin, her insanda farklı alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden vitaminleri doğal kaynaklarından, yani sebze, meyve gibi bitkisel; et, süt yoğurt gibi hayvansal ürünlerden sağlamaya özen göstermelisiniz. Bünyeniz alerjik ise kimyasal ürünler yerine doğallarını tercih edin.
***
Hastane enfeksiyonu antibiyotiklere direnir
Mide ameliyatı olan annem, taburcu olacağı sırada hastane enfeksiyonu kaptı. Doktorlar bir süre daha hastanede kalmasını söyledi. Ne yapalım? R.L./İzmer
Hastane enfeksiyonları, dünyanın her ülkesinde sık görülen bir tablodur.
Çoğu kez, hasta taburcu olduktan üç-beş gün sonra ortaya çıkabilir.
ZATÜRRE OLUYORLAR
ABD'deki hastanelerde yatanların yüzde 5'inde hastane enfeksiyonu geliştiği bilinmektedir ve bu enfeksiyona
'nozokomiyal enfeksiyon' adı verilir.
Hastane ortamında gelişen enfeksiyon, çoğu kez antibiyotiklere karşı dirençlidir. Etkisini ise en çok idrar yollarında ve akciğerde gösterir. Ameliyat sonrası hastane mikrobu kaparak zatürre olanların sayısı hiç de az değildir. Bu nedenle hastaneye yatış sırasında sterilizasyona çok dikkat edilmesi gerekir.