Yağ dokusunun vücutta fazla olan bölgelerden dışarı alınması olarak açıklanabilen Liposuction, oldukça merak edilen bir operasyon. Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Bölümü'nden Dr. Reha Yavuzer, uygulamayla ilgili merak edilenleri açıkladı.
Liposuctionda hasta seçimi ve kullanılan teknik oldukça önemlidir. Alınan yağ dokusu miktarı çok yüksek olmadığı takdirde riskler daha da azalır.
GÜÇLÜ BİR YÖNTEM
İster lokal, ister genel anestezi altında yapılsın her cerrahi işlem risk taşır. Liposuction işleminde risk, anestezinin tipinden çok, alınan miktara bağlıdır. Sıklıkla iki litre civarında aspirasyon yapılır. Alınan miktar altı litrelere ulaştığında ve geçtiğinde riskte artış yaşanır.
Yaklaşık 3 mm uzunluğundaki giriş yerlerinden yapılan işlemde, yağların alınacağı bölgenin genişliği önemlidir. Kesi miktarının az olması bu işlemin ameliyat olmadığı anlamına gelmez.
Liposuction, ciddi bir girişim olduğu için hastane koşullarında gerçekleştirilmelidir.
Liposuction, vücut şekillendirmede güçlü bir yöntemdir ancak kilo sorunu olan kişilerde tek başına yeterli olması mümkün değil.
Bu işlem kilo verme değil, şekil verme işlemidir. Kilosu fazla olan kişilerde, beslenme ve egzersiz programları ile bir miktar kilo kaybı sağlanmalı ve ardından işlem gerçekleştirilmelidir.
TEKRAR YAĞ TOPLANMASI OLMAZ...
Liposuction işlemi ile yağ alınan bölgede sadece hücrelerdeki yağ içeriği alınmaz, bölgedeki yağ hücrelerinde de parçalanma meydana getirildiği için sayısal azalma olur. Diğer bir deyişle işlem sonrasında ilgili bölgede potansiyel yağ tutabilecek hücre sayısı azalır. Normal sınırlardaki kilo alışverişlerde (5 kilogram içinde kalındığı takdirde) sıklıkla alınan bölgede eskisi kadar yağ toplanması olmaz.
HER BÖLGEYE YAPILIR
Liposuction
uygulaması, yağ olan her bölgeye yapılabilir. Özellikle teknolojinin gelişimi ile birlikte, sadece karın, kalça değil yüz, boyun, kol, sırt, ayak bilekleri, diz iç kısımları gibi bölgeler de tedavi edilebiliyor.