Sekiz yaşındaki oğluma zaman zaman haksızlık yaptığımı düşünüyorum. Anne ve babaların en çok hangi hataları yaptığını merak ediyorum. M.B./Bursa
Çocuk yetiştirirken ebeveynlerin yaptığı hatalar arasında en sık karşılaştıklarım şöyle:
Anne baba arasındaki ciddi tutum farklılıkları ve tutarsızlıklar.
Çocuğuyla doğru iletişim yöntemlerini kullanmama ve sürekli 'sen dili'ni içeren eleştirel ifadeler kullanmaları.
OYNAMAK LÜKS DEĞİL
Pozitif disiplin değil zarar verici disiplin yöntemlerine başvurulması.
Çocuğun iç disiplinini geliştirmesi değil dış uyaranlarla disipline edilmeye çalışılması.
Çocuğuyla vakit geçirmeme, onunla oynamayı lüks görme.
Ailecek yapılan etkinliklere çok vakit ayırmamak.
Çocuğunda özel bir hayatı olabileceği ya da ihtiyaçları olabileceğini göz ardı etmek.
Çocuğa karşı yeterince sevgi dillerini kullanmama.
Başarısızlıkları ya da yetersizliklerini vurgulamak.
Disleksik çocuğa moral verin
Sekiz yaşındaki kızım okuma yazmayı çözemeyince onu doktora götürdüm ve 'disleksi' tanısı kondu. Ona karşı davranışlarımız nasıl olmalı? K.L./Adana
Her şeyden önce bu tanımlamayla çocuğunuzu etiketlemeyin. Diğer çocuklarla kıyaslamayın.
Dislekside esas olan, okuma yazmada yaşanan güçlüklerdir. Bu çocuklarda heceleri birbiriyle uyarlayamama, hızlı okuyamama ve yazamama sorunu vardır. Bu problemler bazen üniversite dönemine kadar bile sürer. Depresyon ve mutsuzluk tüm motivasyonunu kaybetmesine, dolayısıyla da bir sürü başarısızlıklar yapmasına neden olur.
YARATICILIĞA YÖNELİN
Kızınıza mutlu, huzurlu ve sakin bir aile ortamı yaratmaya çalışın. Onun özel durumunu hayatınızın merkezine koymayın. Bu bir sorun ama birazcık daha fazla yardımla onun sağlıklı bir kişilik geliştirmesini sağlayabilirsiniz. Özellikle baskın olan yaratıcılık ve farklı düşünce becerilerini destekleyecek faaliyetlere yönlendirin.
SANATLA İLGİLENEBİLİR
BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezi) merkezlerine başvurup destek ve görüş alın.
Onu mutlaka bir sanata yönlendirmeye çalışın. Ev ödevlerini yapması konusunda yardımcı olacak birini ayarlayın. Özel eğitim alması; kendini organize etmesi, dikkatini toplama etkinliklerini kullanması için faydalı olacaktır.
Oyun için randevulaşın
Üç yaşındaki oğlum sürekli benimle oynamak istiyor. Oynamayınca da kıyameti koparıyor. K.Y./Ankara
Oyun, çocuğun ebeveyni ile yakınlaşma ihtiyacını karşılayan en büyük gereksinimdir. Çocuk, oyun sırasında anne ya da babasıyla sıcak bir ilişki yaşar.
SAMİMİ İLİŞKİ KURUN
Aile fertlerinden biriyle oynayan çocuk, negatif enerjisini de pozitife çevirir. Hayal gücünde yaşadığı olaylara sizi de dahil ettiği için sizinle daha samimi ilişki kurabilir. Çocuğunuzun sürekli peşinizde olup sizinle oyun oynamak istemesi kendisine yeterince vakit ayırmadığınızı düşündüğünü işaret ediyor.
İSTİKRARLI OLMALISINIZ
Ona kendisiyle ilgilendiğinizi ifade edin. Çocuğunuzla oyun için randevulaşın. Bu randevulaşmanın istikrarlı olmasını sağlarsanız, sıkıntınızın da giderek azaldığını göreceksiniz.