İki yaşındaki çocuğuma ne zamandan itibaren yabancı dil eğitimi aldırmaya başlayabilirim? Şimdi başlasak öğrenebilir mi yoksa çok mu erken olur? S.E./İstanbul
Özellikle son dönemde birçok anne baba, çocuğunun çok erken yaşlardan itibaren ikinci bir dil öğrenmesi konusunda aceleci davranıyor...
KAFASI KARIŞABİLİR
Araştırmalar ve uygulamalar, belli kişiler tarafından istikrarlı olarak kullanıldığında, çocuğun doğumundan itibaren iki dil öğrenebileceğini gösteriyor. Ancak benim önerim, en azından çocuk üç yaşına kadar anadilini tam olarak öğrendikten sonra basit egzersizlerle ikinci dil öğretimine geçilmesidir. İlk üç yaşın güvensizlik dönemi olması ve çocuğun farklı dilleri yorumlamaya çalışması nedeniyle kafası karışabilir.
Üç yaşından önce başlanan ikinci dil eğitiminin zararı da yok. Bu konuda eşinizle ortak bir karar vermeniz gerekir.
Duyu bütünlemesi sorunu var
İki yaşındaki kızım, yüksek seslerden ve merdivenlerden inerken korkuyor. Kendisine dokunulmasını sevmiyor. Neden böyle davranıyor olabilir? H.B./Aydın
Bahsettiğiniz sorunlar, çocuğunuzda
'duyu bütünlemesi'yle ilgili problemlerin olabileceğini gösteriyor. Özellikle; sese, gürültüye, sıcağa, acıya aşırı duyarlılık, sürekli yorgunluk hali, hareketlerde yavaşlılık, el-göz koordinasyon bozuklukları, konuşma organlarını yeterli esneklikte kullanamama gibi dürtüsel davranışlar, duyusal alanlarda sorun olabileceğinin işaretleridir. Çocuğun merdivenden inerken boşluktaymış duygusu yaşaması, kucağa alındığında ya da sallandığı zaman aşırı korkması da duyu bütünlemesi bozukluğunun belirtileri arasında yer alır.
ÖZEL AKTİVİTELER
Bu çocuklar, dış dünyada algıladıklarını bütünleştiremez ve parçalardan bir bütün oluşturamaz. Uzman kişiler tarafından uygulanan özel yöntemlerde, sorunlara yönelik çeşitli fiziksel etkinlikler ve aktiviteler uygulanır; duyusal bütünlük ve farkındalık artırılmaya çalışılır.
Bu yüzden çocuğunuzu bir uzmana gösterin. Gerekli desteği alarak ve gelişimini olumlu etkileyerek, sorunların en aza indirilmesini sağlayın.
Dikkat eksikliğine özel eğitim
İlkokul ikinci sınıfa giden oğlum tüm çabalarımıza rağmen hâlâ okumayı sökemedi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Özel ders aldırmamızın faydası olur mu? A.Ş./Bitlis
Oğlunuzun ikinci sınıfta olduğu halde okumayı öğrenememesi; öğrenme güçlüğü, dikkat dağınıklığı ya da farklı bir sorun olabileceğini düşündürüyor.
RENKLERLE MOTİVASYON
Öğretmeniyle yoğun bir iletişime girin. Neden okumayı öğrenemediği konusundaki düşüncelerini alın. Hatta var ise okulun rehber öğretmeninden görüş isteyin. İlk etapta bireysel ders aldırın ve uzman eşliğinde çocuğunuzla birlikte yoğun bir şekilde çalışın. Özellikle görsel öğrenmeye ağırlık verin.
Renklerle, şekillerle onun motivasyonu artıracak yöntemler kullanmaya çalışın. Tüm bunlara rağmen öğrenmede gelişme olmazsa, çocuk psikiyatrına göstererek görüş alın. Eğer gerek görülürse ilaç tedavisi ve özel eğitim almasını sağlayın.