Çocuğum her şeye ve herkese karşı geliyor. Psikolog 'karşıt olma-karşıt gelme' tanısı koydu. Bu konuda sizce ne yapabilirim? G.A./İstanbul
Karşı gelme bozukluğunda çocuk sık sık hiddetlenir, büyükleriyle tartışır. İsteyerek etrafındakileri kızdırır ve onlara çabucak küser. Kincidir, intikamcıdır. Tabii ki bunlar çok büyük boyutta ise bu tanı konur. Önemli olan ebeveynin çocuğuyla girdiği çatışmaları kişiselleştirmemesidir.
Soğukkanlı davranarak, çocuğun neden bu şekilde davrandığını anlamaya çalışın. Aktif dinleme yöntemini kullanmaya çalışın. Ona neler hissettiğini sorun.
Bu şekilde saygısızca davrandığında sizin neler hissettiğinizi anlatın. İstenmeyen hareketlerini artırdığı zaman 10 saniye bekleyin.
SAKİNLEŞİNCE KONUŞUN
Net olun ve yaptığı davranışın hoşunuza gitmediğini söyleyin. Eğer uzatırsa, ortamdan uzaklaşın ve diyaloğa girmeyin. Onunla sakinleştikten sonra konuşun. Eğer hareketlerine hâlâ devam ediyorsa aile terapisinden yardım alın.
Ödevlerini siz yapmayın!
İlkokul birinci sınıfa giden oğlum ödevlerini yapmak istemiyor. Akşamları artık kabus gibi geçiyor. Ne yapmamı önerirsiniz? H.B./Muş
Birinci sınıf çocuğun kendinden sürekli bir şeylerin istendiği ve sorumluluklarının arttığı bir dönemdir ve bu dönem, onu tedirgin eder. Aileler çocuklarına üç yaşından itibaren sorumluluk vermekten kaçınır.
SORUMLULUK VERİN!
Oysa ki, çocuklara sorumluluk vermek şarttır.
Çocuk çantasını toplamak istemez, ödevini almaz, ödevini yapmaz. Bu durum da çocuk ile ebeveyn arasında çok büyük çatışmaların doğmasına neden olur. Her şeyden önce onun sorumluklarını aşamalı olarak artırın.
Giyinmesinden, yemek yemesine kadar öz bakımıyla ilgili tüm görevlerini kendi başına yapması konusunda onu teşvik edin. Ödevlerini 15-20 dakika yapmasına ve beş dakika teneffüs vermesine dikkat edin. Birden bire yarım saat, bir saat sürekli oturup ders yapacağı gibi bir beklentiye girmeyin. Onu sözlerinizle ya da puan vererek ödüllendirin. Ama ödevini kesinlikle siz yapmayın!
Sorunun nedenini araştırın!
Oğlum çok yaramaz diye öğretmeni onu sürekli arka sırada oturtuyor. Öğretmenle de zıtlaşmak istemiyorum. Ne yapmalıyım? J.Ö./İzmir
Öğretmenin çocuğu arka sıraya oturtması sadece yaramazlığıyla alakalı olmayabilir.
Dikkat dağınıklığı, sosyal becerilerde yetersizlik, öğrenme güçlüğü ya da daha farklı bir sorun da bunun sebebi olabilir. Öncelikle arkada oturmasının nedenlerini araştırın. Öğretmeniyle ilişki içinde olun ve ona bu konuda ne yapabileceğinizi sorun. Gerekli durumlarda okul rehberliğinden destek isteyin.
Amaç ön sıraya oturması değil, arka sıralardan yavaş yavaş ön sıralara geçmesi olmalıdır. Eğer çocuğunuzda uzman desteği gerektiren bir sorun varsa, mutlaka yardım alın. Çünkü erken teşhis ve tedavi çocuğunuz için ileride olumsuz olabilecek gelişmelerin önüne geçecektir.