Kızım üçüncü sınıfı tekrar ediyor. "Arkadaşlarımın sınıfına gideceğim" diyor. Ne yapmalıyım? Y.O./Hatay
Sınıf tekrarının altında yatan nedenler çok önemlidir. Genelde karşılaşılan sorun öğrenme güçlükleri, dikkat dağınıklığı, sosyal ya da psikolojik sorunlardır.
ONU KIRMAYIN
Sınıf tekrarı bazı durumlarda gerçekten çocuğun başarısının artmasına ve gelişiminin olumlu ilerlemesine neden olabilmektedir. Buradan hareketle çocuğunuzu kırmadan, aşağılamadan başarısının daha iyi olması için böyle bir karar verildiğini söyleyin.
Eğer eski arkadaşları ile görüşmek istiyor ise teneffüslerde görüşebileceğini ya da ev ziyaretlerinde bulunabileceğinizi belirtin
Çocuğunuz disleksi olabilir!
Oğlum 3, E ve S harflerini ters yazıyor. Bu bir sorun mudur? Psikoloğa götürelim mi? S.D./Tekirdağ
Disleksi, yazılı ifade dediğimiz bir öğrenme sorunudur. Özellikle birbirine benzeyen şekillerin yönünü ayırt edememe gözlenir.
Çocuk; B, D, P ya da 3, E gibi harflerin yönünü şaşırır. Hem yazarken hem de okurken karıştırır, nasıl ses verdiğini hatırlayamaz ya da şeklin adını unutur. Bu sorunda haliyle okuma yazmanın öğrenilmesini zorlaştırır. Buradaki esas soru, çocuğunuz da gerçekten bir disleksi olup olmadığıdır. Görsel algı sorunu da yaşıyor olabilir.
Size önerim önce bir psikolog ya da pedagoga bir değerlendirme yaptırmanız.
ÖZEL EĞİTİM ALDIRIN
Eğer tatmin olmaz iseniz çocuk psikiyatrları teşhis koyan hekimlerdir. Eğer psikiyatrdan böyle bir teşhis alırsanız, çocuğunuza özel eğitim aldırmaya çalışmanız yararlı olur
'Ben büyüdüm' mesajı veriyor
Ergen olan oğlum sürekli argo ve küfürlü konuşuyor. Bu huyundan onu nasıl vazgeçirtebilirim? K.G./Sinop
Ergen çabucak büyümek, yetişkin olmak ister. Bunun için de onlar gibi davranmaya çalışır.
En sık görülen 'Ben büyüdüm..' mesajı argo ve küfürlü hitap şekliyle verilir. Bu sayede hem ortamda dikkat çekmeye hem de farklılığını ortaya koymaya çalışır. Bu davranışı, film karakterlerinden alabileceği gibi evdeki yetişkinden de esinlenebilir. Bu nedenle evde ona güzel konuşma şeklinizle model olmaya çalışın. Öfkesini, kızgınlığını küfür ile değil de düzgün cümlelerle anlatması konusunda cesaretlendirin.
Öğretmenini övün
Kızım için kadın öğretmen mi yoksa erkek öğretmen mi daha sağlıklı bir seçim olur? L.M./Gaziantep
Bana göre ikisi arasında tercih yapmak çok doğru değil. Belki birkaç istisna tercihi etkileyebilir. Çocuk sürekli kadınlar içinde ise (boşanmış aile çocuklarında), otorite sorunu yaşıyor ise erkek öğretmen tercih edilebilir.
Anneye çok bağlı olan anneden ayrılma sorunu yaşayan çocuklarda da kadın öğretmen düşünülebilir. Ancak ne olursa olsun esas olan sizin çocuğunuzda yaratacağınız öğretmen bilincidir. Eğer öğretmenini överek, güzel cümlelerle hitap ederek yanında anarsanız o da olumlu düşünecektir.