Beş yaşındaki kızım her gece kabus görüyor, ağlayarak uyanıyor. Ona rüya olduğunu anlatmaya çalışıyoruz ama başaramıyoruz. Ne önerirsiniz? H.B./Mersin
Kabuslarının nedenlerini araştırmakla işe başlayın. Bir sağlık sorunu mu var? Çok büyük stres altında mı? Arkadaş ilişkileri sağlıklı mı?
Yoksa anlatamadığı sıkıntılarını uykuda mı dışa vuruyor?
YATMADAN ILIK DUŞ
Bunları gözlemleyerek çözüme ulaşmanızda fayda var.
Öncelikli olarak mutlu bir aile ortamı yansıtın. Bu durumu sürekli konuşmayın. Yatmadan önce ılık bir duş, ılık bir süt, hafif bir müzik eşliğinde masal anlatmanız uykuya rahat geçiş yapmasını sağlayacaktır. Bunları uyguladığınız halde çözümleyemiyorsanız, bir çocuk psikiyatrı daha sonra pedagogdan destek almanızı öneririm
Kavgada tarafsız olun
Oğlum ve kızım evde sürekli kavga ediyor. İkisinin arasında kalıyorum. Onlara nasıl davranacağımı şaşırmış haldeyim. Ne yapmamı önerirsiniz? D.D./Ankara
Maalesef iki ve üzeri çocuk sahibi olan ebeveynlerin en büyük sıkıntısı, kardeş kavgalarıdır. Çünkü her kavgada iki kardeşte haklıdır ve sizden tarafsız hakem olmanızı beklerler. Öyle de olmanız gerekir... Kavgalarda tarafsız olun. Bir tarafı diğer tarafa göre değerlendirmeyin.
AYRI ODALARA YOLLAYIN
Sinirliyken ikisini barıştırmaya ya da sorunu çözmeye kalkmayın. Ortamı sakinleştirmeye çalışın. İkisinin sakinleşmesini sağlayın.
Anlaşamadıkları konuyu anlatmalarını isteyin. Sonra ikisini de ayrı odalara göndererek, yalnız başlarına kalmalarını ve kavga etmeden bu anlaşmazlığı nasıl çözebileceklerini düşünmelerini isteyin. Kardeşleri birbirlerinin yanında kötülemeyin. Birbirinize karşı kibar olma, kaba davranmama konusunda model olun.
Yaptığının farkında mı?
Dört yaşındaki kızım saçlarını çekerek koparıyor. Özellikle kafasının üstü açıldı. Ne yapacağımızı şaşırdık. Bu huyundan nasıl vazgeçirebiliriz? S.T./İstanbul
Saç çekme ve saç koparma genelde çocuğun uykuya geçişlerinde, çok öfkelendiğinde ya da sinirlendiğinde, yalnız kaldığı zamanlarda sıklıkla görülebilen bir davranış problemidir.
ANLATMASINI İSTEYİN
Öncelikle, çocuğunuzun yaptığı davranışın farkında olup olmadığını kontrol edin. Eğer uyku geçişlerinde böyle bir davranış gösteriyorsa, bunun yerine geçebilecek farklı bir şey bulun. Örneğin, bir oyuncak ayı, peluş bir bebekle oyalayın. Yumuşak ve okşanası bir şeyler bulmaya çalışın... Eğer, öfkeli ve sinirli olduğu zamanlarda yapıyorsa, kendini sözel olarak ifade etmesi konusunda yönlendirin. Bunun içinde duyguları tanıma, konuşarak anlatma becerilerini geliştirmeniz gerekir. Bunlara rağmen çözemiyorsanız, uzmandan destek almanızı öneririm.