Dokuz yaşında ikiz erkek çocuğu annesiyim. Biri, diğerini yanında istemiyor. Ne yapmalıyım? A.Ü./Samsun
İkiz çocuk ebeveyni olmak, gerçekten zor bir görevdir. Aslında ikiz olan çocuklar için de, bu durum hiç de kolay değildir.
Fiziksel olarak benzemek birçok ikizi rahatsız eder. Hem kendi içlerinde bir çelişki yaşarlar hem de arkadaşları tarafından alay konusu olabilirler. Ve birçok çocuk, arkadaşlarının alay ettiğini ailesine söylemez. Önce çocuğunuzun neden böyle düşündüğünü anlamaya çalışın.
Düşüncesine saygı duyun ve ısrarcı davranmayın. Sorunun çözümünü zamana bırakın.
Ev içinde kardeşiyle beraber ortak sorumluluklar vermeye çalışın. İkisinin keyifli etkinliklerde beraber olmasını sağlayın. Onları birbiriyle kıyaslamayın.
Her bebek kolik olabilir!
Bir aylık kızıma 'İnfantil kolik' tanısı kondu. Bu konuda ne yapmamı önerirsiniz? E.K./Kahramanmaraş
Ne tesadüftür ki, benim de kızım kolik... Yani gaz sancıları çekiyor. Özellikle sinir sisteminin olgunlaşmasından kaynaklanan bu durum, birçok bebekte de görülebiliyor. Nedeni tam olarak bilinmese de, genelde bebek dört aylıkken hastalık kesiliyor.
PANİK YAPMAYIN
Kızınızın gaz sancıları geldiğinde sakin olun; panik yapmayın! Yumuşak bir ses tonuyla ninnilerle hafifçe sallayın. Elektrik süpürgesi ve saç kurutma makinası sesi dinletin. Mümkünse mutlaka bir yardımcınız olsun. Uykusuz kalmayın. Arada bir kendinize mola vererek, sakin olmaya çalışın. Ayrıca yapılan araştırmalar, kolikli bebeklerin annenin ruh halini anladığını bu nedenle de annenin endişe, sinirli ya da kızgın durumlarını ayırt edebildiklerini gösteriyor. Sizin huzursuz ruh halinizi anlayan bebeğinizde gaz sancıları artabilir ve bu durum kısır bir döngü oluşturabilir.
Aile terapistine başvurun!
Eşim iki yaşındaki kızımıza sürekli cezalar veriyor. Onu, bu davranışından nasıl vazgeçirebilirim? C.Y./Rize
Çok klasik bir cevap olacak ama büyük ihtimalle eşinize, çocukken anne ve babası da benzer şekilde davranıyordu. O da bilinçaltındaki bu durumu çocuğuna yansıtıyor olabilir. Çocuğa aşırı mükemmeliyetçi yaklaşarak, onun beklentilerini yüksek tutuyor olabilir. Tabii ki ilk etapta eşinizle konuşarak neden böyle davrandığını anlamaya çalışın. Aşamalı olarak çocuğunuza sinirlendiği zamanlarda o ortamdan uzaklaşmasını isteyin. Sakinleştikten sonra diyaloga girmesini sağlayın. Eğer eşinizi kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzu o ortamdan uzaklaştırın. Aslında en iyisi eşinizle beraber aile terapistine gitmeniz...
Özgüvenini arttırın!
Altı yaşındaki kızıma geçtiğimiz hafta 'Mutizm' tanısı kondu. 'Mutizm'i nasıl yenebiliriz? S.B./Mardin
Diğer adı 'seçici konuşmamazlık' olan 'Mutizm' çocuğun çok yakınlarının yanında konuşurken, toplum önünde ya da ikinci şahısların yanında konuşmaması şeklinde tanımlanır.
Genelde utangaç, sessiz ve özgüveni zayıf çocuklarda gözlenir. Neden olarak genetik geçişin kuvvetle ihtimal olduğu ön görülmektedir. Tedavi sürecini bu konuda uzman bir psikologla birebir devam ettirmenizi öneririm. Başarılarını takdir edin. Beklentilerinizi düşük tutun.
Özgüvenini arttıracak tutum sergileyin.