* Yedi yaşındaki kızım cinsel tacize uğradı. Her psikolog, ona bu konuda yardımcı olabilir mi? K.Y./Samsun
Böyle bir durumda destek almanız şart. Ancak burada alacağınız desteğin içeriği ve gideceğiniz psikoloğun uzmanlık alanı da çok önemli. Eğer gideceğiniz uzman yeterli donanıma sahip değilse, bu konuda tecrübesi yoksa çocuğunuza zarar bile verebilir. Ama benim önerim; lisansüstü çalışmasını 'cinsel taciz' üzerinde yapmış ve bu konuda uzmanlaşmış bir psikologla çalışmanız... Bu konuda size tavsiyem; üniversitelerin psikoloji bölümleriyle irtibata geçmenizdir. İstanbul Üniversitesi'nin bu konuda oldukça iyi olduğunu söyleyebilirim.
Bırakın kendini ifade etsin!
* Sekiz yaşındaki oğlum okulda hakkını koruyamıyor. Sizce ben, bu konuda ne yapmalıyım? B.C./İstanbul
Eğer ebeveynlerden biri mükemmeliyetçiyse ve çocuğu sürekli eleştiriyorsa, maalesef çocuk daha küçük yaşlardan itibaren kendini korumayı öğrenemiyor. Zira korumaya kalkıştığı her durumda engellenmesi ya da ödüllendirilmemesi, çocuğun sosyal ortamda da bunu göstermesine neden oluyor.
Saygı duyun!
Tabii burada öğretmen tutumu da çok önemli. Maalesef okullarda 'mimlenmiş' çocuklara çok sık rastlıyoruz. Öğretmeni tarafından tanık olunmuş birkaç olumsuz davranışın çocuğa sürekli vurgulanması, onu kendini ispat etmesi için zorlar. Her seferinde haklı olduğu halde haksız duruma düşen çocuk, kısır bir döngüye girer. Derdini anlatmak ister ama anlatamaz. Evde haklı olduğu durumlarda mutlaka ona saygı duyun. Kendini ifade etmesine ve anlatmasına fırsat verin. Öğretmeni ile irtibata geçip, bu durumu paylaşın. Eğer halen ilerleme olmaz ise bir uzmandan destek alın.
Hissettirmeden takip edin
* Yedinci sınıftaki kızımın notları bu yıl çok düştü. Nedeni onu dershaneye yollamamız olabilir mi? T.T/Van
Ergenlik ile sınavların çakıştığı dönem, en buhranlı dönemdir. Dershane dolaylı olarak olumsuz etkilemiş olabilir. Okul ve dershane dersleri ağır gelmiş, ikisi arasındaki dengeyi kuramamış olabilir. Ayrıca dershaneye bakış açısı da önemli. Orasını arkadaşlarıyla gezme, eğlenme yeri olarak mı görüyor yoksa gerçekten faydalanmaya mı çalışıyor? Zira bu yaşlarda ilgiyi üzerine çekme isteği amacın önüne geçiyor olabilir. Çocuğunuzla konuşun. Notlarındaki düşüşün nedenini bulmaya çalışmasını isteyin. Onu hissettirmeden takibe alın. Süreci izleyip, önleminizi alın!
Müzik onun için faydalı!
* Hamileyken bebeğe müzik dinletmenin gelişimi açısından faydalı olduğunu duydum. Doğru mu? K.L./İzmir
Şahsi fikrim, evet. Çünkü bebeğinizin altıncı aydan sonra duyuları hızla gelişmekte ve daha anne karnındayken bile birçok şeyi fark etmeye başlamaktadır. Mesela; annenin ve babanın sesini ayırt edebilir. Müzik dinletmek onun algılarının gelişmesi açısından faydalı olacaktır. Ben de şu an sekiz aylık hamileyim. Ve kızıma müzik dinletiyorum. O şimdiden müzik farklılıklarını ayırt ediyor ve sevdiği parçalarda hareket sayısı artıyor. Ayrıca müzik, doğduktan sonra da uykuya geçişini kolaylaştırıyor.