* Eşim sürekli şehir dışında. Oğlumun, babasının eksikliğini hissetmemesi için ne yapmalıyım? N.Ö./İzmir
Burada önemli olan, babanın her ne kadar bedenen aileden uzak olsa da, manevi olarak kopmamasıdır. Yapılan araştırma sonuçlarına göre; babanın çocuk üzerinde ilk 7-8 yıl anne kadar baskın olmadığı, sekiz yaşından sonra çocuğuyla daha arkadaşça ilişkiler geliştirdiği ortaya çıktı.
Planlarınıza ortak edin
Burada benim size önerim; eşinizle konuşup birer gün arayla mutlaka telefon açarak, çocuğuyla konuşmasını sağlayın. Haftada en az bir gün ve mutlaka bir saat, sadece çocuğuyla özel zaman geçirmesini isteyin! Ayrıca ev için aldığınız tüm kararlara babayı da dahil edin. Örneğin; eve yeni bir eşya alınacaksa, tatil planlaması ya da bir etkinlik organizasyonu yapılacaksa, çocuğunuzla birlikte babasına telefon açarak, fikirini alın. Bu durum çocuğunuzda, aile içi iletişimin çok yönlü geliştiğini görmesi açısından faydalı olacaktır.
Küfür ettiğinde duymazdan gelin ama takibi bırakmayın!
* Üçüncü sınıfa giden oğlum okulda sürekli küfür ediyormuş. Ne yapmamızı önerirsiniz? A.L./Samsun
Öncelikli olarak çocuğunuzun küfür içerikli konuşmalar yapmasının nedenini araştırmalısınız. Dışlanma, ilgi çekme isteği, arkadaş grubunu idare etmek istemesi en olası nedenlerdir. En etkin çözüm ise ilk etapta duymazdan gelmek, küfür ettiğinde tepki vermemektir. Arkadaş ve öğretmeni tarafından tepki gören çocuk, bunu tekrarlar.
Argo yasak!
Kızdığı ya da kızdırmak istediği zaman, bu yolu kullanır. Ayrıca sizin de evde argo ve küfür içerikli cümlelerden uzak durmanız gerekecektir. Bu teknik, en az 15 gün uygulanmalı ve gelişim takip edilmelidir. Eğer düzelme kaydedilmez ise aynı teknikle beraber sürekli olumlu davranışları övülür, olumsuz davranışları vurgulanmaz.
Hobi edinmeli!
Yeni hobi ya da dikkatini farklı yöne çekecek aktiviteler (bir hayvan, müzik ya da etkinlikler) geliştirmeye çalışın. Bu arada öğretmeni ile yoğun iletişimde bulunarak ortak bir tutum geliştirmeye çalışın. Bunlara rağmen çözüme ulaşamıyorsanız, uzman desteği almanızı öneririm.
Sorunlarını bastırıyor olabilir!
* Dört yaşındaki oğlum, hayali arkadaşlar uyduruyor. Korkuyorum. Destek almalı mıyım? M.Y./Adıyaman
Çocuklarda üç ile beş yaş arası, gerçekle hayalin karıştırıldığı en yoğun dönemdir. Çocuk, çizgi filmlerde gördüğü sanal durumu gerçek hayata taşımaya kalkar. Süpermen karakterini canlandırmak isteyen çocuğun, pencereden atlaması buna örnek olarak verilebilir. Ayrıca bu dönemde çocuklar hayali arkadaşlar uydurabilir, oyuncaklarını canlandırmaya ve konuşturmaya kalkabilir. Bu durum, makul düzeyde olduğu sürece kabul edilebilir bir durumdur. Ancak sosyal ilişkilerini olumsuz boyutta etkiliyorsa, altında yatan farklı sorunları araştırmak gerekebilir.
Göz kontağı önemlidir!
Çocuğunuz,böyle davranarak stres yaratan bir durumla baş etmeye çalışıyor olabilir ya da ifade edemediği farklı sorunlarını, bu yolla bastırarak çözmeye çalışıyor olabilir. Eğer çocuğunuzda göz kontağı azaldıysa, onunla konuşurken sizi dinlemiyorsa, sürekli hayal alemindeyse, arkadaş ilişkileri zayıfladıysa, uyku ve yemek problemleri başlamış ise bir uzmandan destek almanızı öneririm.