* Sekiz yaşındaki kızım, sınıfta arka sırada oturuyor. Bu durum öğrenmesini etkiler mi? B.Ç./İstanbul
Sınıfın büyüklüğü, öğrenci sayısı, çocuğun dikkat düzeyi, boyunun uzunluğu ve olası öğrenme güçlüğü, bu sorunu etkileyen etmenlerdendir. Son yıllarda öğretmenler, bu konuya çözüm olarak sürekli değişen sıra modelini uyguluyor. Yani öğrenci bir hafta birinci sırada, diğer hafta ikinci sırada oturarak, her hafta sırasını değiştiriyor. Bu yöntem, etkili ve uygulaması elverişli bir durum. Çocuğunuzda dikkat dağınıklığı, dersi dinleyememe, içe kapanıklık ya da farklı öğrenme sorunları var ise benim size önerim; öğretmen masasının önündeki sırada oturmasıdır. Eğer boyu uzun ise ön sırada ama duvar kenarında otursun. Böylece diğer çocuklar da olumsuz etkilenmez. Çocuğunuzla ilgili ortada bir sorun olduğuna inanıyorsanız, bunu mutlaka öğretmeniyle konuşarak halledin.
Yaşından büyük giyinmesin!
* Beş yaşındaki yeğenime, babaannesi takım elbise giydirmek istiyor. Bu durum çocuğu etkiler mi? A.Ö./Van
Özellikle ataerkil dediğimiz baba ya da erkek merkezli yönetimin ağırlıkta olduğu aile ortamlarında, bu tarz durumlar sık sık görülebilmektedir.
Silik olabilir
Aile üyeleri çocuğa küçük yaştan itibaren idare eden misyonunu yüklemek ister. Oysa bu tarz yaklaşımın yoğun olduğu durumlarda çocuk egoist, bencil ve erkeğin egemenliğini şart koşan bir karaktere sahip olabiliyor. Ya da tamamen çekingen, silik, kendini müdafaa edemeyen, zayıf bir karakter haline gelebiliyor. Aslında bunun nedeni çevresindekilerin ondan yaşının üzerinde şeyler istemesi ve bunları karşılayamamasının sonucunda duyacağı güven yetersizliğidir. Bu nedenle arada bir (bayram, özel günler gibi) bu tarz giydirmenizde sorun olmaz. Ancak bahsettiğim gibi sürekli yaşından büyük giydirir ve konuşmalarınızla da bunu vurgularsanız, davranışlarınız onu olumsuz etkileyecektir.
Kesin çözüm değildir!
* Otistik çocuklara özel olarak uygulanan 'Glutensizkazeinsiz diyet' sizce gerçekten etkili mi? E.B./Manisa
Bu diyet, son 1-1.5 yıldır gündemde. Teoriye göre içeriğinde gluten ve kazein olan gıdalar, çocuğun bağırsağında çözünümü esnasında beyni olumsuz etkileyen, özellikle beyni uyuşturan maddelere dönüşmektedir. Bu maddeler, kan yoluyla beyne ulaşarak çocuğun çevresiyle iletişimini kesmekte ya da aşırı hareketlilik gibi farklı davranış sorunlarına neden olmaktadır. Tecrübelerime dayanarak şunu söyleyebilirim ki; uygulamada çok zor bir diyet. Ayrıca en az altı ile dokuz ay gibi bir süre uygulanması isteniyor. Ancak yüzde 100 sonuç alınmış vakalara rastlamadım. Alternatif bir yöntem olarak düşünülebilir. Ancak kesin çözüm merkezli bir yaklaşım olduğunu düşünmüyorum.