* Oğlum duygularını ifade ederken yanlış kelimeler kullanıyor. 'Korktum' diyeceğine, 'üzüldüm' diyebiliyor. Ona nasıl yardımcı olabilirim? L.O./İstanbul
Çocuğunuza duygularını tanıtarak, kendini daha iyi ifade etmesini sağlarken empati duygusunu geliştirmesine de katkı yaparsınız. Temel duygular; mutluluk, korku, heyecan, merak, üzüntü, kızgınlık ve hayal kırıklığıdır. Ani durumlarda oluşan duyguları ona geri bildirim vererek gösterin. Bir hediye aldığında yaşadığı sevinci 'Çok mutlu gözüküyorsun' ya da korktuğunda 'Çok korkmuşsun. Bak kalbin hızlı hızlı atıyor' gibi sözlerle ifade edin.
Vücut diliyle anlatsın
Gazete, dergi veya filmlerde gördüğü kişilerin yüz ifadesinden hangi genel ruh durumunu yaşadığını tahmin etmesini isteyin. Duyguların isimlerinin yazılı olduğu kağıtlardan birini seçerek, vücut diliyle o duyguyu anlatmasını isteyin.
Okulda keyif aldığını söyleyin
Yarıyıl tatili bitti. Çocuğumun okula daha çabuk adapte olması için ne yapmalıyım? A.T./Samsun
Okulda yaşadığı keyifli anlarını (doğum günü kutlaması, arkadaşıyla yaşadığı güzel bir hatırası) sohbet konusu yapın. Bu sayede okul, onun için keyifli zamanların da yaşandığı bir ortam olarak hatırlanacaktır. Sevdiği sınıf arkadaşları ile telefonlaşmasını sağlayın. Bir hafta boyunca her gün aile bireyleri hep beraber kalkın ve kahvaltı yapın. Okul gidiş merasimini çok fazla uzatmadan merakla kendisini bekleyeceğinizi, güzel bir gün olacağını söyleyin. Akşam eve geldiğinde gününü paylaşın ama zorlamayın! Sabrederek olayları kendisinin size anlatmasını bekleyin.
Evham yapmayın!
Yaşayacağınız panik ve heyecanı çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. "Öğretmenin ne ödev verdi? Vah vah bunu nasıl yapacağız!" tarzı kaygılarınız ve evhamlarınız bulaşıcıdır. Dikkat edin! Okula gitmek istemeyen çocuğa sakın yüz vermeyin!
Bırakın kitabını kendisi seçsin!
Sekiz yaşındaki kızım için kitap alırken zorlanıyorum. Hangi tip kitaplar almamı önerirsiniz? S.Y./Adana
Çocuklar için kitap seçerken, kitabın dili, resimleri, büyüklüğü, yazım şekli, içeriği, şiddet unsuru ve korkutucu öğeleri taşıyıp, taşımadığına dikkat edin! Eğer mümkün ise kendi yaş grubuna uygun kitaplardan kendisinin seçmesini isteyin. Özellikle konuları sosyal içerikli, öğretici ve keyifli kitaplar seçmeniz faydalı olacaktır. Örneğin, içinde üç-dört karakterin olduğu, seslendirilmiş hikâyeleri, izlediği çizgi filmlerinden uyarlanmış öyküleri, doğa ve hayvanları anlatan deneysel kitapları tercih edin.
Her tedavi sorun çözmez
Engelli çocukların gelişimini destekleyici birçok yöntem var. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? M.A./Van
Özel eğitimde esas olan bireysel eğitimdir. Alternatif yöntemler sorunu çözmez, sadece destek sağlar. Bu bağlamda düşündüğünüzde normal eğitim alanında kullanılan tüm farklı yöntemler, özel eğitim içinde geçerlidir. Son dönemlerde en çok at ve yunus terapisi, duyu bütünleme çalışmaları, drama ve müzik eğitimi gibi alternatif yöntemlerden faydalanılmaktadır.