* Beş yaşındaki otistik çocuğuma doktorumuz duyu bütünleme terapisini önerdi. Bu çalışma hakkında ne düşünüyorsunuz? Çocuk için ne yapmalıyım? E.G./Ankara
Duyu bütünleme terapisi; dış dünyayı duyusal alanlarını kullanarak anlamaya çalışan bireylere uygulanan eğitsel bir yöntemdir. Hastalığın ilk belirtileri arasında sese, sıcağa, acıya aşırı duyarlılık, sürekli yorgunluk, hareketlerde yavaşlık, el ve gözde koordinasyon bozuklukları, çocuğun merdivenden inerken boşluktaymış duygusu yaşaması, kucağa alındığında ya da sallandığında aşırı derecede korkması, denge tahtasında yürüyememesi ve yemek sorunu gelir. Bu tarz belirtileri olan çocuğun derhal bir fizyoterapi uzmanına gösterilmesi faydalı olacaktır.
Amacına uygun oyun seçin!
* Oğlum, sürekli benden şiddet içerikli, yaşına uygun olmayan bilgisayar oyun CD'leri istiyor. Bu konuda ne yapmalıyım? Nelere dikkat etmeliyim? S.M./İzmir
Bilgisayarın icadıyla birlikte gelişen bu teknoloji, günümüzde hemen hemen her alana dahil olmaya başladı. Bilgisayar eğitiminde çocuğun ihtiyacına uygun ve çalışacağı alana yönelik programların seçilmesi çok ama çok önemlidir.
Zevk alsın
Özellikle aldığınız oyunların dil etkinlikleri açısından yoğun, matematik ve sembolik algıyı geliştirici, yaratıcılık ve sanat becerisine yönelik, dikkat ve konsantrasyonu artırıcı özelliklerde olmasına dikkat etmelisiniz. Bu şekilde alacağınız oyunlar, hem çocuğunuzun bireysel öğrenmesini hızlandıracak, hem de oyun oynama kabiliyetini artıracaktır.
Tutarlı olmak önemlidir!
* Eşimle çocuğumun eğitimi konusunda anlaşamıyoruz. Ben okulda başarılı olmasını isterken, eşim çocuğun yanında 'Onu sıkma' diyor. Ne yapayım? J.Ö./İzmir
Biz buna 'tutarsız ebeveyn tutumu' diyoruz ki, en tehlikeli durumdur. Çünkü çocuğun, bu tarz tutum farklılıklarına tanık olması anne ve babasına karşı güvensizlik duymasına neden olur. Hatta bazen aşırı durumlarda çocukta taraf tutmaya kadar gidebilir. Annenin 'hayır' dediğine, babanın 'evet' diyebileceğini bilen çocuk bunu kullanır. Dolayısıyla da daha yoğun davranış sorunları gösterir. Bu nedenle eşinizle baş başa kaldığınız bir anda, bu sorunu enine boyuna konuşarak çözüm bulmaya çalışın. En azından görüş farklılıklarınızı çocuğunuza yansıtmayın! Tutarlı olmaya çalışın!
Kitapları bol resimli olsun!
* Yedi yaşındaki oğluma kitap alırken nelere dikkat etmeliyim? Kitap alırken nasıl seçmeliyim? Ö.Y./Adana
Çocuklar için kitap seçimi yaparken gelişimine uygun olanları tercih etmelisiniz. Kitabın dili, resimleri, yazım şekli, içeriği, şiddet unsuru ve korkutucu öğeler taşıyıp taşımadığına dikkat edin.
Öykü kitabı alın!
Eğer mümkün ise kendi yaş grubu için çıkarılan kitaplardan kendisinin seçmesini isteyin. Özellikle konuları sosyal içerikli olan, keyifli kitaplar seçmenizde fayda var. Bol resimli az kelimeli kitaplar, içinde üçdört karakterin olduğu seslendirilmiş hikâyeler, mesaj veren öyküler, izlediği çizgi filmlerden uyarlanmış yapıtlar, mesleklerle ilgili olanlar, doğa ve hayvanları anlatan deneysel kitaplar alabilirsiniz.