* Soru: Çocuğum ikinci sınıfa gidiyor. Ancak öğretmeni sürekli şikayetçi ve okuldan almamız konusunda baskı yapıyor. Bu konuda ne yapmalıyım? A.Y./İzmir
Okul değişikliği, çocuk ve ebeveyn için zor bir karardır. Alışkanlıklar, yeni ortamlara karşı kaygılı bakmamıza neden olmaktadır. Burada önemli olan, öğretmenin neden böyle bir tutum gösterdiğidir.
Mükemmeliyetçi mi?
Mükemmeliyetçi öğretmen yaklaşımı, çocuğun uyum problemleri, öğrenme güçlükleri, okulun tüm günlü etüt yapması bu nedenler arasındaysa, çocuk, öğretmeni ile arasındaki köprüleri atabilir. Eğer öğretmen ve veli arasındaki sorunlar içinden çıkılmaz ise, çocuğu olumsuz etkileyen durumlar varsa (okul süresinin uzunluğu, arkadaşları tarafından dışlanması vs.) çocuktaki dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü gibi mevcut bir sorun öne çıkıyorsa okulun rehberlik servisinden ya da bir uzmandan görüş almalısınız. Öğretmenle aranızdaki kişisel sorunlarınızdan kaynaklı anlık öfkeye dayalı kararlar vermeyin. Sakince düşünmeye çalışın!
* * *
130 IQ ile yazı yazamıyor!
* Soru: Oğlumun IQ'su 130 çıktı ama yazısı çok kötü ve yavaş. Öğretmeni de arkadaşlarıyla aynı hızda yazamadığından yakınıyor ne yapabilirim? G.P./Adana
Maalesef üstün zekalı olmakta farklı sorunlara neden olabiliyor. Ancak tecrübelerimde görmekteyim ki; hızlı düşünmek, düşünce hızına ayak uyduramamak çocukta organize olamamaya neden olabilir. Yani iki ya da üç işi birarada yapamama gibi durumlar ortaya çıkabilir. Yazmak da çoklu koordinasyon isteyen bir beceridir. Çocuk kalemi tutacak, söyleneni yazacak, bunları sıralayacak ve uygun şekle getirecek. Bizim için çok basit olan bu sıralama ona çok karmaşık gelebilir. Öncelikle çocuğun bireysel destekle eksik becerilerini tamamlayacak uygulamalar planlanmalıdır.
Takibe alınmalı!
El, göz, ayak ve vücut koordinasyonu ve zamanı doğru kullanma çalışmalarına yer vermek doğru olacaktır. Bu bahsettiğim çalışmalar bir uzman tarafından takibe alınmalıdır. Bence bir nörolog ya da psikiyatristen destek almanız yararınıza olacaktır.
* * *
Ceza vermek gereklidir
* Soru: Sekiz yaşındaki kızıma ceza vermeli miyim vermemeli miyim çok tereddütte düşüyorum. Onu incitmek istemiyorum. Ceza gerekli midir? T.Ü./ Samsun
Gereklidir. Cezayı, ona zarar vereceğiniz bir durum gibi değerlendirmeyin. Çünkü ceza uygulaması çocuğun istenmeyen bir davranışı yapmaması gerektiğini hatırlatır. Dolayısıyla ceza verirken cezanın neden verildiği, amacın ne olduğu özellikle çocuğa anlatılmalıdır. Ancak nedensiz verilen cezanın eğitsel olarak hiçbir değeri yoktur. Cezayı kendinizi sakin ve mantıklı düşünebildiğiniz zamanlarda vermeniz önemlidir. En etkili ceza; oda cezasıdır. Yaşı kadar dakika, odasında yalnız başına kalması istenmelidir. Cezayı sık ve gereksiz kullanırsanız önemini kaybedecektir. Bu nedenle ceza sadece çocuğun sorumluluk ve toplumsal kurallara uyumunu destekleyecek sorunlar karşısında verilmelidir.