* Soru: Çocuğumun okulu, domuz gribi yüzünden tatil oldu. Ona hastalığın nasıl olduğunu anlatmalı mıyım yoksa önlemlerin alınmasını mı beklemeliyim? E.Y./Kars
Hastalığı anlatarak çocuğa alınması gereken önlemleri sıralamanız tabii ki önemlidir. Ancak çocukların hayal güçlerinin ne kadar kuvvetli olduğunu düşünürsek onlara bu hastalığı anlatırken abartmadan, durumu vahim bir hale getirmeden ve en önemlisi korkutmadan açıklama yapmak önemlidir. Zira çocuğunuza söylediğiniz 'Aman öksürenden hapşırandan kaç! Yanlarına yaklaşma!' tarzındaki ifadeler, çocukta gereksiz kaygıya neden olur. Onu korkutmak yerine domuz gribi olarak bilinen hastalığın, grip hastalığına benzer belirtiler gösterdiğini söyleyin. Öksürürken ağzını kapaması gerektiğini, ellerini 20'ye sayana kadar sabun ile yıkamasını tavsiye edin!
Ellerini yıkasın!
Bunu sadece domuz gribinden korunma yolu olarak değil, diğer hastalıklardan korunmanın da önemli bir yolu olarak anlatın. Ayrıca şu an Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı ortak koordinasyon içerisinde okullarda birçok önlem aldı, almaya da devam ediyor. Sizin için önemli olan doğru bilgilere ulaşarak, söylentilerden çok uzmanların fikirlerine değer vermenizdir.
TEDBİRİNİZİ ALIN, OKULA GÖNDERİN!
* Soru: Çocuğum bu yıl anaokuluna başladı. Ortalıkta domuz gribi salgını varken, çocuğumu okuldan alıp, seneye direkt ilkokula mı başlatayım? Y.İ./Adana
Sağlık Bakanlığımızın bu hastalığa ne kadar hassasiyet gösterdiğini hepimiz görmekteyiz. Nihayetinde toplum sağlığını tehdit edebilecek durumlar için her türlü önlemi aldıklarını düşünürsek, çocuklarımızı riske atmaları söz konusu bile değildir. Bakanlığımızın gerekli durumlarda okulu tatil etmesi de bunu ne kadar önemsediklerini gösterir. Bu nedenle çocuğunuzu okula göndermenizi öneririm. Ancak bu konuda gerekli tedbirleri almanız, çocuğunuzu doğru yönlendirmeniz yerinde olacaktır.
UZMANA DANIŞMANIZ GEREKİR!
* Soru: Çocuğumun okulda domuz gribi aşısı olup olmaması kararını eşimle birlikte mi vermeliyiz? Okulun önerisini mi dinlemeliyiz? Z.C./İstanbul
Maalesef kulaktan kulağa oyunu gibi, bir bilgi şekil değiştirerek, bambaşka bir hale gelmektedir. Bu konuyu yine konunun uzmanları bilir. Eğer aşırı kaygılarınız var ise bir uzmandan görüş almanız; hem sizi rahatlatır hem de çocuğunuzu doğru yönlendirmenizi sağlayabilir.
Eşinizle karar verin!
Yukarıda da bahsettiğim gibi Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliği oldukça kuvvetli.. Kendi içlerinde düzenledikleri genelgelerle bilgilendirmeler yapıyorlar. Kişilerin şahsi fikrinden çok sağlık uzmanlarını dinlemek, Sağlık Bakanlığı'nın sitesinden faydalanmak daha doğru olacaktır. Merak ettiklerinizi önemli kaynaklardan araştırın, gerekirse bir uzmana fikir danışın, okuldaki eğitimcilerin önerisini dinleyin. Tüm bu fikirleri, eşinizle birlikte yorumlayıp ortak bir karar almaya çalışın.