RBI, ekonomideki büyümenin yavaşlaması nedeniyle yüzde 8,5 olan gösterge faiz oranını beklentilerin üzerinde 50 baz puan indirerek, yüzde 8'e çektiğini açıkladı. RBI, gösterge faiz oranını üç yılda ilk kez indirmiş oldu.
Ekonomideki büyümenin dramatik biçimde yavaşlamadığını, bu yüzden daha fazla faiz indirimi olanağının sınırlı olduğuna işaret eden RBI, aynı zamanda enflasyon için yukarı yönlü risklerin mevcut olduğunu, bu unsurların doğal olarak politika faiz oranlarında daha fazla indirimi sınırlandırdığını kaydetti.
Banka, geçen yıl son çeyrekte gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 4,3 seviyesinde bulunan cari açığının sürdürülemez ve bu yıl gelişmekte olan ülkelere yavaş sermaye girişi tahminleri dikkate alındığında zor olacağı uyarısında da bulundu.
En son Nisan 2009'da gösterge faiz oranını indiren RBI, artan enflasyonla mücadele için Mart 2010 ve Ekim 2011 arasında gösterge faiz oranını 13 kez artırmıştı.
Asya'nın üçüncü büyük ekonomisi Hindistan, geçen yıl son çeyrekte yüzde 6,1 büyümüş, bu yaklaşık iki yıldaki en düşük büyüme olarak kayıtlara geçmişti.
RBI, Mart 2012'de sona eren mali yılda ekonominin yüzde 7 ve Mart 2013'de sona erecek mali yılda da yüzde 7,3 büyümesini bekliyor.
Banka, mart ayında yüzde 6,9 seviyesindeki enflasyonun gelecek yıl mart ayına kadar yüzde 6,5'e düşeceğini tahmin ediyor.