Rekordan
rekora koşulurken bu kadar yalnız, sessiz ve nefes almadan yapılan başka bir spor dalı yoktur. Tüpsüz ve paletsiz dalışlarıyla takipçilerine heyecanlı anlar yaşatan dünya serbest dalış rekortmenimiz Şahika Ercümen, geçen yıl da Van Gölü'nde paletsiz dalarak 61 metreye inip rekorunu tescillemişti. 29 yaşındaki Ercümen aynı zamanda bir beslenme ve diyet uzmanı... 23-25 Temmuz'da Kaş'ta daha da derinlere tüpsüz dalarak yeni bir rekor deneyecek. Ercümen'i Kaş'ta antrenman yaparken bulduk, nefes almadan kalabilmesinin sırlarını sorduk.
- Türkiye'de neden hep Kaş'ta dalış rekorları deneniyor?
- Kaş'ın görüş şartları ve derinliği çok uygun. Bir de yıllardır antrenmanlar için Çukurbağ Yarımadası'nda Club Antiphellos'a gidiyorum. Otelin işletmecisi Cengiz Çelik her zaman çok ilgili. Dolayısıyla hem dalış için çok uygun bir bölge hem de Kaş'takiler kendimi evimde gibi hissettiriyor.
- Başka ülkelerde de antrenman yapıyor musunuz?
- Kışın Bali, bahar ve yaz aylarında ise Mısır'da dalıyorum. Mısır'da Dahab diye bir bölge var, hem dalış açısından hem de yaşam standartları açısından müthiş bir yer. Kızıldeniz'de su çok berrak ve su canlıları da gerçekten görülmeye değer. Bali de çok özel bir yer. Bol mavili yeşilli doğasıyla insanı büyülüyor. Türkiye'de ise Kaş ve Bozburun vazgeçilmezlerim arasında...
DALIŞ SIRASINDA YAPAYALNIZIM
- Dalış rekortmenliği dışında beslenme uzmanısınız. Antrenmanlar sırasında neler yersiniz?
- Yoğun antrenman döneminde yemek yemeye bile halim kalmıyor. Kendimi hazırlaması kolay, besin içeriği dengeli öğünlere yöneltiyorum. En büyük kurtarıcım da beyaz ya da kırmızı et, baklagil ve karışık yeşilliklerle yapılmış koca bir salata. Hem protein hem de karbonhidrat ihtiyacımı gideriyor. Kızartma ve fast food'dan kesinlikle uzak duruyorum. Tabii bol sıvı tüketiyorum.
- Dalış için ritüelleriniz var mı?
- Olmaz mı? Mutlaka balina, yunus, caretta caretta, denizkızı şekillerinde kolyelerimi takarım. Onlar da benimle birlikte dalar. Ayrıca yukarıda beni bekleyen sevdiğim ve güvendiğim bir ekibim var. Onların varlığını bilmek beni dalışta çok motive ediyor.
Aldığımız her nefesin kalitesi çok önemli
- Bir dalış rekortmeni aynı zamanda iyi bir nefes terapisti midir?
- Her iyi serbest dalgıcın aynı zamanda iyi bir nefes terapisti olabileceğini düşünmüyorum. Hayatın her alanında olduğu gibi, bir şeyde iyi olmak başka onu iyi bir şekilde aktarabilmek, eğitimini verebilmek bambaşka... Son yıllarda birçok grup ve firmayla nefes çalışmaları üzerine çalışmalar yaptık. Aldığımız her nefesin kalitesi çok önemli. Aldığınız nefesi bilinçli ve kontrollü kullanmak, hayatınızda her zaman güzel değişimlere neden olur.
ERKEKLERİ GEÇEBİLİRİM
- Buzun altında kırdığınız rekorla erkek rakiplerinizi de geride bırakmıştınız. Suyun altında cinsiyet farkı ortadan kalkıyor mu?
- Erkekler fizyolojik olarak kadınlara nazaran daha kuvvetli, ancak ben gerçekten istendikten sonra aşılamaz gibi görünen tüm duvarların yıkılabileceğine inanıyorum. Bunun için çok zor görünen erkekler rekorunu da kırmayı denedik ve başardık.
- Tek nefesle suyun altında 5 dakika kalabilmenizin sırrı ne?
- Aslında suyun altı benim nefes aldığım, günün ve yaşamın tüm telaşını, su yüzeyinde bıraktığım kaçış noktam... Kendimi bu kadar ait hissettiğim yerde de konsantre olmam çok da zor olmuyor. Suyun dibindeki derin sessizliği düşünsenize, insan kendiyle daha kolay baş başa kalıyor.
- Nefes çalışmalarının önemini sizden iyi bilen yoktur.
- Nefes almayı kontrol edebilme, yaşamın her anında işinize yarayabilecek bir şey. Gün içinde nefes egzersizleri yapmaya vakit bulamıyor olabilirsiniz ama en azından negatif olduğunuz durumlarda derin derin nefes alarak, içinizden birkaç saniye sayarsanız, tepkilerinizin kadar değiştiğini göreceksiniz.
- Bu yıl hedeflediğiniz rekor nedir? Tahmini bir rakam verebilir misiniz?
- En derine tüpsüz inerek hem kadınlar hem de erkeklerde dünya rekoru kırmak... İnmeyi hedeflediğim mesafe de sürpriz olsun.
- Denizin altında yaşadığınız en unutulmaz deneyiminiz ne oldu?
- Denizin altında her deneyim benim için inanılmaz. Özellikle daha önce hiç görmediğim su canlılarını gördüğümde çok heyecanlanıyor ve mutlu oluyorum.
- Dalışta en çok kimleri, neleri düşünürsünüz?
- Dalış sırasında yapayalnızım, pek kimseyi düşünmem. Fakat su dışında sevdiklerimin ve destekçilerimin beni beklediğini bilirim, bu da bana sonsuz huzur verir.
- Suyun altında bugüne kadar gördüğünüz en güzel canlı neydi?
- Balina, köpekbalığı ve nesli tehlike altında olan caretta carettalar...
- Dakikalar ilerledikçe hiç korktuğunuz anlar oluyor mu?
- Hayır. Sadece dalışta değil, hayatta birçok konuda cesur olmaya çalışıyorum. Korkma hissi insanı, ileriye bir adım daha atabilecekken geri çeker. Dolayısıyla ben de elimden geldiği kadar hiçbir konuda korkmamaya, sağlam durmaya çalışıyorum ki başarı gelsin. Geliyor da...
-
Dalışı herkese önerir misiniz? Yoksa gerçekten kendini adayacaklara mı önerirsiniz?
- İsteyen hiç vakit kaybetmeden başlasın. Tabii mutlaka eğitimini alarak yapsınlar. Profesyonel olarak yapmayı düşünenler için de dikkat etmeleri gereken en önemli nokta ekipmanlar...