Dünyanın en popüler arama motoru Google, görme engellilerin de direksiyonun başına geçebileceği bir 'kendi kendine gidebilen araba' konsepti geliştirdi.
2008'den bu yana üzerinde çalışılan projenin patentini alan Google, geliştirdiği teknolojiyi Toyota Prius ile Audi TT marka otomobillerde test ettiğini ve başarılı olduğunu duyurdu.
Teknoloji, birisi aracın durduğu yeri tespit eden, diğeri ise aracın nerede olduğu ve nereye gitmesi gerektiği bilgilerini sağlayan iki ana sensörden oluşuyor. Google teknolojisi, lazerler, kameralar, internet bağlantısı ve radar algılayıcılarla donatılan otomobil, park edildiği lokasyonu GPS ile kayıt ederek gideceği hedef noktayı belirliyor. Çevreye duyarlı olan araba, hava şartlarına, trafik ışıklarına ve etrafındaki diğer araçlara dikkat ederek ilerliyor. Sistemin yerleştirildiği otomobiller 2010'dan bu yana 320 bin kilometrenin üzerinde test sürüşü yaptı.
Kendi kendine gidebilen otomobilin ilk görme engelli sürücüsü, ABD'nin California eyaletinde yaşayan Santa Clara Vadisi Körler Merkezi müdürü Steve Mahan oldu. Mahan'ın gözlerinde yüzde 95 oranında görme kaybı var. Google'ın yayınladığı son videoda, söz konusu sistem ile donatılmış olan Toyota Prius'a binen Mahan'ın direksiyonun başına geçtiği görülüyor. Bir fast-food lokantasından yemek alan Steve Mahan, araç ilerlerken yemeğini yiyebiliyor. Yol üzerindeki çamaşırhaneden eşyalarını alan Mahan, yeniden evine dönüyor.
Test sürüşleri şu an sadece California'da yapılsa da, Nevada eyaletinde bu tip araçlar için özel bir yönetmelik hazırlanıyor. Yönetmelik, araçların testlerinin daha güvenli ve yasal olmasını amaçlıyor. Google mühendisleri, kendi kendine gidebilen otomobillerle ilgili çalışmaların süreceğini, henüz önlerinde aşılması gereken pek çok sorun olduğunu belirtiyor.