Önümüzdeki aylarda MAN ile görüşmek için Münih'e gideceklerini bildiren Kaya, bunun yanında yurt dışından, İngiltere'den, Rusya'dan, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden alım heyetlerini Türkiye'ye getirdiklerini ve ciddi projeleri almaya başladıklarını bildirdi.
Kaya, TAYSAD üyelerinin yurt dışında yatırım da yapmaya başladığını ifade ederek, ''Tataristan'ın Kazan bölgesinde Türk otomotiv sanayisinin ciddi yatırımlar yapmaya başladı. Bunun ya sıra Brezilya'da yan sanayimiz yatırım yaptı. Çin'de fabrika inşaatı devam yan sanayicilerimiz var. Şu anda inşaatı devam ediyor. Yan sanayi olarak yurt dışından firma da satın almaya başladık. Özellikle Almanya'da, ABD'de ve Çin'de fabrikalar satın aldık'' diye konuştu.
ARGE faaliyetlerini son bir yılda seferberlik ilan ederek yaptıklarını belirten Kaya, 2011 yılında 34 firmanın ARGE merkezlerinin kurulduğunu, bu ARGE merkezleri sayısını 2012 yılında 50'ye, 2013'de de 75'e çıkarma hedeflerinin bulunduğunu bildirdi. Kaya, geçen yıl TAYSAD Almanya'yı kurduklarını anımsatarak, 2012,2013 ve 2014 yıllarına kadar TAYSAD olarak ABD, Çin ve Hindistan'da ofis açacaklarını söyledi.
Kaya, otomotiv sanayisinin dünyanın en hızlı geliştiği Çin, Hindistan, Brezilya ve ABD gibi ülkelerde Türk yan otomotiv yan sanayisi olarak faaliyette olacaklarını belirtti.
Türk yan sanayisinin çıtayı çoktan aştığına işaret eden Kaya, Türkiye'de üretilen hiç bir aracın geri çağrılmadığını, bunun da Türk otomotiv sanayisinin en büyük başarısı olduğunu belirtti.
Kaya, otomotiv sanayisinin 2012 yılı ihracat hedefini kendilerinin 22 milyar dolar olarak belirlediklerini aktararak, 2012 yılında otomotiv sektörünün ihracattaki büyümesinin yan sanayide olacağını, 2023 yılında 75 milyar dolar ihracatı hedefleyen bir sektörün hızlı büyümek zorunda olduğunu, kendilerinin de bunu sağlamaya çalıştıklarını kaydetti.
Hükümetin, Türkiye ekonomisinin 2012 büyümesini yüzde 4 olarak açıkladığını hatırlatan Kaya, kendi tahminlerinin bu yıl Türkiye büyümesinin yüzde 5,5'un altına düşmeyeceğini yönünde olduğunu aktardı.