Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri, bugünden itibaren balık avlama yasağının başladığı ve avlanma yasağına uymayanlar hakkında kabahetler kanuna göre 210 ila 708 TL. arası para cezasına çarptırılacağı belirtiler.
Özellikle Çıldır Gölü, Arpaçay Barajı'ın da ise kaçak avlanmanın önüne geçilebilmesi için bir takım önlemler alındığı ve kaçak avlananların ise sandallarına el konulacağı bildirildi.
Kars'ta 15 Mayıs, 15 Ağustos 2013 tarihleri arasından yasak olan sazan balığı avı nedeniyle kentte balık satıcılarının da kontrol edileceği, yasak sürecinde işyerlerinde sazan balığı satışı yapan balıkçılara da yetkililer tarafından yaptırım yapılacağı kaydedildi.
Kars'ta özellikle Çıldır ve Arpaçay Baraj Gölü'nde her yıl yasağa rağmen binlerce balığının tutulduğu balığın üreme mevsiminde tutulmasının ise bu göllerde sazan balığının yok denilecek kadar tükendiği ve avlanma yasağıyla birlikte bunun önüne geçilmesi hedefleniyor.
Köylülerin ağlarla, hatta trol ile girdikleri göllerde balığının neslini kuruttuklarına dikkat çeken vatandaşlar yetkililerden kaçak balık avının önüne geçmelerini istediler.
Çok sayıda vatandaş; 'Eskiden Çıldır, Aktaş ve Arpaçay Baraj Gölleri'nden 5-10 kiloluk sazan balığı çıkardı. Şimdi bırakın sazanı göllerde balık kalmadı. Bilinçsizce avlanma sonucunda göller kurdu. Yasak tarihleri arasında yetkililer bu yerde denetleme yapmalı. Çünkü balıkçılar yasağa uymuyor. Ağlar sulardan toplanmıyor. Hatta yasak olduğu dönemlerde balık avı daha da atıyor. Biz bu konuda yetkililerden hassasiyet göstermelerini bekliyoruz' dediler.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada, 1380 sayılı Su ürünleri Kanunu doğrultusunda, su ürünlerinin yaşama ortamlarını korumak ve av yasağının amacının balık türlerinin çoğalmasını temin ederek, doğal dengeyi korumak ve sürdürülebilir avcılığı sağlamak olduğunu ileri sürüldü.
Öte yandan Kars il sınırları içerisinde mevcut akarsularda 15 Mayıs-15 Ağustos tarihleri arasında her türlü malzeme ile avlanma yasağının başladığı vurgulanırken, 15 Mayıs-15 Ağustos arasından uygulanacak olan av yasağının kontrolünü Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra, emniyet ve jandarma teşkilatları, belediye zabıtası, kamuda görevli bekçiler, kolluk kuvvetlerinin bulunmadığı yerlerde köy muhtar ve ihtiyar heyetleri tarafından takip edilecek. Yasağı ihlal edenlerin malzemelerine el konulacağı gibi, 210 TL ila 708 TL arasında para cezasının uygulanacak.