CHP'nin 14 günlük TBMM'de yemin boykotu, AK Parti ile varılan mutabakat üzerine sona erdi. AK Parti ve CHP'li kurmaylar kelime kelime pazarlık yaptığı dünkü görüşmeler tam 5 saat sürdü. AK Parti ve CHP'den 3'er milletvekilinin katıldığı görüşmelerin 3 saatlik bölümünden sonra oluşturulan ortak metin liderlere gitti. Gerekli onayın alınmasından sonra ortak metin oluşturuldu ve kamuoyuna açıklandı. Yemin krizini çözmek için AK Parti'den Nurettin Canikli, Ahmet Aydın ve Haluk İpek, CHP'den Akif Hamzaçebi, Turgut Dibek ve İstanbul Milletvekili Aydın Ayaydın, dün saat 10.00'da TBMM Başkanlık makamındaki toplantı odasında bir araya geldiler. TBMM Başkanı Çiçek toplantının kısa bir bölümüne katıldı ve taraflara başarılar diledi. 3 saat süren toplantı sonunda her iki partinin temsilcileri genel başkanlarına taslak metni sunmak üzere ayrıldılar. Başbakan Erdoğan'a alternatifli iki metin sunuldu, Erdoğan iki metnin de kabul edilebileceğini söyledi. Kılıçdaroğlu'nun kendisine getirilen ilk taslakla ile ilgili olarak "Tam istediğimiz gibi olmadı ancak sesimizi duyurduk, mesajımızı verdik. Süreci devam ettirmenin bir gereği kalmadı. Bizim için önemli olan mutabakat metninin 2 ve 5'inci maddelerindeki vurgu" değerlendirmesinde bulundu. Kılıçdaroğlu, toplantı çıkışında gazetecilerin varılan mutabakata yönelik sorularını yanıtlarken, "Milli iradeye duyduğumuz saygının gereği yerine geldi" dedi. Heyetlerin 13.50'deki ikinci görüşmesi sonrasında oluşturulan mutabakat metni "basın açıklaması" olarak dağıtıldı. Edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan'ın, "Çözüm yeri Meclis'tir" ve Kılıçdaroğlu'nun, "Çözüm için irade beyanı yeterli" açıklamaları dünkü görüşmelerin ana omurgasını oluşturdu. İki heyet de, 8 Temmuz Cuma günü yapılan görüşmelerin ardından oluşturdukları taslak metin ile dünkü görüşmeye girdiler. İki taslakta da yer alan ortak cümleler mutabakat metnine yerleştirildi. AK Parti'li Canikli ve İpek, ilk bölüm görüşmeleri sırasında sık sık odadan ayrılarak Başbakan Erdoğan ile görüştüler. Kelime kelime müzakere edilen metinde bazı ifadeler değiştirildi. İlk sorun metnin şekli üzerinde yaşandı. CHP, madde madde yapılacakların metinde yer almasını istedi. AK Parti buna itiraz etti. Bunun üzerine metin paragraf paragraf şekillendi ve basın açıklaması halini aldı.
TBMM ZEMİNİ
CHP'nin getirdiği taslakta doğrudan Ergenekon tutuklusu milletvekilleri Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın ismi yer almadı. CHP'nin Ergenekon sanıkları milletvekillerinin mahkemelerce serbest bırakılması için yargıya çağrı yapılması yönündeki teklifi AK Parti tarafından kabul görmedi. CHP, tutuklu milletvekilleri için "Meclis'te çözülecek" ifadesinin metinde yer almasını istedi. AK Parti ise bağlayıcı olacağı gerekçesiyle bu ifadeye karşı çıktı. Bunun üzerine bu ifade metinde, "Siyasi partiler sorunların çözümü için TBMM zemininde olmalıdır" ifadesi yer aldı. AK Parti, metinde özellikle kuvvetler ayrılığı ilkesinin yer alması için ısrarlı oldu. CHP'nin taahhüt ifadesine karşı çıkarken, bunun yerine, "Anayasa dahil tüm mevzuatın, hukukun üstünlüğü çerçevesinde ve kuvvetler ayrılığı ilkesi dikkate alınarak, özgürlükleri genişletici bir anlayışla yorumlanması ve uygulanması gerektiğine inanıyoruz" ifadesini kabul etti. AK Parti, yeni bir anayasanın yapılması için iyi niyet ifadesini istedi. CHP itiraz etmeyince bu talep de metinde yer aldı.
GÜL
Diyalog kapısı açılınca halloluyor
CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, CHP'li milletvekillerinin yemin etmesinin kendisini büyük bir memnuniyete sevk ettiğini belirterek, "Diyalog kapıları açık olunca, karşılıklı oturulup konuşulunca her şey halloluyor. Ümit ederim ki; BDP'ye bağlı milletvekilleri de Meclise katılırlar, aynı şekilde görevlerini yerine getirirler ve milletvekilliği faaliyetlerini gerçekleştirmeye başlarlar. Kendi ülkemiz, kendi vatandaşlarımız hepimiz birbirimizin kardeşiyiz" dedi.
ERDOĞAN:
Beklentimiz buydu hayırlı oldu
BAŞBAKAN Erdoğan, CHP'lilerin yemin etme kararını, "Hayırlı oldu, güzel oldu. Zaten beklentimiz de buydu. Demek ki aklı selim ile hareket edilirse herşey olur" sözleriyle değerlendirdi. Erdoğan, BDP lideri Selahattin Demirtaş'ın, "Sürecin dışında tutulduk" açıklamaları için de, şunları söyledi: "Kimsenin ötekileştirildiği yok. Onların da yeri burasıdır. Cumhuriyetin başkenti Ankara, parlamenter sistemin merkezi de TBMM'dir. Onların da geleceği yer burasıdır."
Bakanlardan alkış
TBMM'nin açılışından 12 gün sonra CHP milletvekilleri yemin etti. Yemin törenini Başbakan Tayyip Erdoğan izlemedi. CHP Lideri Kılıçdaroğlu yemin ettikten sonra Bakanlar Kurulu sırasında bulunan bakanlar kendisini alkışladı. MHP lideri Devlet Bahçeli, Kılıçdaroğlu'nu tebrik etti.
KOKARTLA MESAJ
CHP'li vekiller yakalarında "Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir" kokartıyla yemin ettiler. Genel Kurul'da Sabahat Akkiraz'ın nüfus cüzdanındaki soyadının Akgiray olduğu ortaya çıktı.