Pasifik'te, Şili'de 1960 meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki en büyük depremin ardından en büyük deprem özelliği taşıyan 8.9 büyüklüğündeki sarsıntı ve tsunami, Japonya'da görülmemiş kayba ve yıkıma yol açtı. Felaket, "Türkiye'de olsaydı neler yaşanırdı?" sorusunu akıllara getirdi. Türk bilimadamları, aynı büyüklükteki bir depremin hatta bu depremin artçısının Türkiye için büyük bir yıkım getireceğinde birleşti.
HER AN DEPREM OLABİLİR
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: Japonya'daki depremin artçıları bile İstanbul'da yıkıcı etki yaratacak kadar şiddetli. Türkiye'de 6'dan itibaren ölüm başlıyor. Orada 8.9'la kıyamet kopuyor ama ölenlerin sayısı çok az. 2004'ten bu yana özellikle Pasifik kıyılarında bizimkilere oranla 900 kat daha büyük depremler oldu. Böyle bir depremi İstanbul'da düşünmek bile istemiyorum. Çok büyük bir can ve mal kaybına yol açardı.
Tokyo Üniversitesi'nin misafir öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Serdar Küyük: Japonya'da yaşanan depremin artçı şokları bile Türkiye için çok büyük bir deprem.
Prof. Dr. Ahmet Ercan: Japonya'da sarsıntı dalgalarıyla 500 atom bombasına denk bir enerji açığa çıktı. Bu dalgalar yeryüzüne yayılıyor. Şu anda yeryüzü sarsılıyor. Dünyanın başka bölgelerinde 10 gün içinde büyük depremler beklememiz şaşırtıcı olmaz. Ay'ın yere olan çekimi Güneş'e göre 3 kat fazladır. Ay'ın yere çok yakın olduğu zamanlarda, Dolunay ve ilk dördün dönemlerinde deprem sayıları 5 kat daha artar. Eğer Japonya'daki bu deprem Türkiye'de olsaydı büyük bir kıyım yaşanırdı. Böyle bir deprem İstanbul'un yüzde 60'ını yıkardı. Boğaziçi Köprüsü ve Marmaray'da çok büyük bir yıkıma neden olurdu. Özellikle Avrupa yakasında çok az bina ayakta kalırdı.
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan: Türkiye'deki jeolojik ve sismolojik yapıya baktığımız zaman son 2 bin yılda Anadolu'da ve Ortadoğu'da 8'den büyük bir deprem göremiyoruz. En büyüğü 7.9'la Erzincan'da. Türkiye'de 8 büyüklüğünde bir depremin sonuçlarını düşünmek bile istemiyorum. Bu deprem, Japonya'da karada olsaydı, orada da çok büyük hasar ve kayıp beklenebilirdi. Sığ bir deprem olduğu için, ciddi bir tsunami ve ortalama 600 kilometrelik fay yarattı.
Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu: Bizim faylarımız böyle büyük depremler üretmiyor. Ama Girit ve Akdeniz'de tsunami tehlikesi var. Bu bölgede çok uzun süredir büyük bir deprem yok. Bu da riski her geçen gün artırıyor. Olası deprem 8 civarına gelebilir. Bu nedenle tsunamiye karşı Ege kıyılarına önlem almak çok önemli. Marmara'da büyük bir tehlike yok. Japonya'daki depremin Türkiye'de olduğunu düşünmek bile istemem.
Prof. Dr. Şerif Barış: (Japonya'dan) Tsunami süreci bitmedi. Yüksek katlara çıkmamız uyarısı yapıldı. Depremin olduğu bölgeden 1200-1300 kilometre uzaklıktayız. Buraya da tsunaminin geleceği söyleniyor. Dalgaların 10 metreye kadar çıktığı yerler var. Denizin derinliği çok önemli bir faktör. Japonların beklediğinden çok daha büyük bir deprem.
TSUNAMİ BÖYLE VURDU
7.2'de, 35 bin kişi ölebilir
2009'da
, Japon Oyo firmasına, İstanbul'un 12 ilçesinde yaptığı çalışmaya göre kentte 7.2 büyüklüğünde bir depremde 5 bin bina tamamen yıkılacak, 30 bin binada ağır hasar oluşacak. 15-35 bin kişi hayatını kaybedecek, 500 bin aile evsiz kalacak. Toplam mali kayıp ise 100 milyar lira olacak. 2002'deki JICA çalışması ise İstanbul'da 7.7 büyüklüğünde bir depremde 70- 90 bin kişi ölecek.
- JAPONYA'DAKİ DEPREMLE İLGİLİ DİĞER HABERLER -
KAYIP GEMİ BULUNDU
İŞTE JAPONYA'DAKİ RESMİ ÖLÜ SAYISI
DÜNYA JAPONYA'YA AĞLIYOR
DEPREM TEĞET GEÇTİ
İSTANBUL'UN SEMT SEMT DEPREM HARİTASI
DEPREMDE İSTANBUL'DA KAÇ METRELİK TSUNAMİ OLUR?
DEPREMİN ARDINDAN JAPONYA
JAPONYA'DA TSUNAMİ'DEN KAÇAN UFO
TSUNAMİ ABD'YE ULAŞTI
"BU DEPREMİN ARTÇISI BİLE İSTANBUL'U YIKAR"
İSTANBUL'A DEPREM İÇİN DEV BÜTÇE
FELAKET BÖLGESİNE ULAŞIM YOK
NÜKLEER TESİSİNDE PATLAMA
Çağdaş ÇETİNDEMİR - Zeynel YAMAN - Cevdet ÖZDEMİR-Hasan AY / SABAH