Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Klinik Şefi Prof. Dr. Ziya Mocan, zayıflamak isteyen erkeklerin nasıl bir diyet uygulamaları gerektiğine dair sorularımızı yanıtladı:
* Erkekler mi diyete daha hevesli, yoksa kadınlar mı?
Kadınlar güzellikleri için bana geliyorlar. Erkekler ise, genellikle kiloları nedeniyle bir sağlık sorunu yaşayınca diyet ihtiyacı duyuyorlar.
* Erkekler mi daha zor kilo veriyor, kadınlar mı?
Erkekler daha hızlı kilo verebiliyor çünkü onların metabolik hızları daha çok. Bazal metabolizma kilo alıp vermede çok önemli bir faktör. Erkekler hem daha zor kilo alıyor, hem de daha hızlı kilo veriyor.
TEHLİKELİ BİR OBEZİTE!
* Kilolu olmayan ama yalnızca göbekleri bulunan erkekler için 'obez' denebilir mi?
Evet; onlar göbek obezitesine yakalanmıştır. Bu çok daha tehlikeli bir türdür. Öte yandan erkeklerin kilolu olmaları da başlı başına bir tehlikedir. Göbekte toplanan kilolar, önemli hastalıkları davet eder. Şeker ve kalp hastalığına yatkınlık, göbek obezitesinde daha fazladır. Obezitenin komplikasyonları, göbek obezitesinde daha fazla oluyor. Obez olan kadınlara bakıyorsunuz; kolesterolleri çok yüksek olmayabiliyor ama erkekler şişmanladıklarında kolesterolleri daha fazladır. Gerçi bu da çok önemli bir gösterge değildir. Kolesterol kanda birikmiyorsa, kasta birikiyordur. 'Kiloluyum ama kolesterolüm yok' diye sevinmemek gerekir.
* Sigarayı bıraktıktan sonra insanlar neden kilo alıyor?
Sigara bırakanların iştahı açılıyor çünkü sigara iştahı kesiyor. İçindeki karbonmonoksit miktarı, iştahı engelliyor. Sigara içenlerde tat duygusu kalmıyor. Ağızlarındaki pas, tat duygusunu götürüyor ve bu da iştahın kaybolmasına yol açıyor. Sigarayı bıraktıktan sonra n-5 kilo alan insanlar, bunu rahatlıkla verebilir. Sigarayı bıraktıktan sonra, erkekler daha çok kilo alıyor.
* Sigarayı bırakanların, bu dönemde diyet yapmaya başlamaları şart mıdır?
Bir kişi sigarayı bırakıyorsa kilo alacağını bilsin ama bundan korkmasın. Sigara bırakıldıktan sonra n-5 kilo almak normaldir ancak bu kiloları kontrol altında tutmak gerekir. Eğer istenirse, bunlar hemen verilebilir. "Kilo alacağıma, sigara içeyim" demeyin. n-5 kilo fazlanız olsun ama sigara içmeyin.
SABREDEN BAŞARIYOR!
* Sigarayı bırakmanın aldırdığı kiloları vermek, gerçekten kolay bir şey mi?
Kolay çünkü bunlar zaten vücuda çok fazla yerleşmemiş kilolardır. Geldikleri gibi gidebilirler. Bazen çok kilolu ve sigarayı bırakan hastalarımız geliyor. Onlara sigarayı bırakmalarını, aynı zamanda da diyete başlamalarını öneriyoruz. Bir sağlıklı beslenme programına başlamak için sigaradan kurtulmak şarttır. Bu; çok kolay değildir ama mümkündür. Diyetle eş zamanlı olarak sigarayı bırakmak, insanları halsizleştirebilir. Ama bu durum geçicidir. Bir ay sonra kişi, eskisinden çok daha sağlıklı olacaktır. Ben, bu durumdaki hastalarıma vazgeçmemelerini ve sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum.