Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Günde 200 tane havuç yiyebilir misiniz?

* Stanol nedir? Nar, domates, fındık gibi kalp için yararlı gıdaların içinde doğal olarak bulunuyor mu?
Bitkisel stanol, bitki hücreleri içinde bulunan bir alt bileşen grubudur. Günlük beslenme sırasında eser miktarda alınabilir. Doğal olarak bazı bitkilerde ve az da olsa mısır, buğday, çavdar ve pirinç gibi bazı gıdalarda ve meyvelerde bulunur. Genelde günlük beslenmede sadece 30-50 miligram bitkisel stanol alırız. Klinik çalışmalara göre ise günlük iki gram bitkisel stanol alındığında, kolesterol etkin bir şekilde düşmektedir. İki gr stanolü doğal besinlerden almak için günde 150 adet elma veya 200 havuç yemek gerekir.

ŞEKERE DE FAYDALI
* Bitkisel stanollü ürünlerin yalnızca kolesterol düşürücü etkisi mi var, yoksa başka faydalar da sağlıyor mu?
50'den fazla klinik çalışmanın sonucuna göre pek çok faydası saptandı. Tip 1 ve Tip 2 şeker hastalarında kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor, kolesterol düşürücü etkisi kullanıldığı süre boyunca devam ediyor. Tip 2 şeker hastaları ile obezite sorunu olan kişilerde sağlıklı beslenme programı ile birlikte trigliserid düzeylerinde de düzelme sağlıyor. Kan damar fonksiyonlarının, kullanamayanlara oranla daha iyi olduğu gözlenmiş. Kullanım süresi arttıkça alınan sonuç da olumlu yönde artmakta. Klinik olarak sağlıklı fakat damar fonksiyonları zayıflamış kişilerde üç aylık kullanım sonrasında damar fonksiyonlarında iyileşme görülmüş.

SAĞLIĞA YATIRIM
* Kimler kullanamaz?
Kolesterol sorunu olan, damar ve kalp sağlığı konusunda risk taşıyan, kolesterol potansiyeli olan kişiler, doğal olarak stanol içeren ürünlerin ana hedef kitlesidir. Ama ayrıca, yaşam kalitesine önem veren, sağlıklı yaşam bilinci yüksek, dengeli beslenmenin önemini bilen tüm yetişkinler de günlük beslenme düzenlerinin bir parçası olarak bu ürünleri rahatlıkla tüketebilirler. Bu sayede doğal ve kolay bir şekilde sağlıklarını koruma altına alıp, yaşam kalitelerini arttırırlar. Beş yaş altındaki çocuk ve hamileler üzerinde herhangi bir klinik çalışma yapılamadığından, bu kişilerin tüketim için doktorlarına başvurmaları tavsiye ediliyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA