Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ESRA TÜZÜN

Aşırı gaz şikayeti reflüyle ilgili değil

Prof. Erol Avşar okurları uyardı: Aşırı gaz şikayetiniz varsa bunun reflü ile ilgili olduğunu düşenmemelisiniz. Gaz hava yutmaktan oluşur. Reflü ilacı alsanız da gazınız olur!

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroentoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Avşar okurlardan gelen soruları yanıtladı:

* Babam birkaç gün önce endoskopi oldu. Doktor kesin reflü teşhisi koydu ve ameliyat olacak. Düzelir mi?
Reflü teşhisi konulduğunda ilk tedavi seçeneği operasyon olmamalı. Önce ilaç tedavisi uygulanmalı. Şayet hasta ilaçtan mutlu olmazsa ameliyattan hiç memnun olmaz çünkü bütün bulgulara karşın belki de reflü değildir. Geçen gün endoskopi ile teşhis konulduysa ameliyat çok erken ve yanlış bir karar. Size önerim reflü operasyon kararından önce başka bir doktordan daha görüş almanızdır. Hatta mümkünse bir süre ilaç tedavi yapılsın. Reflü, ilaç ile düzelirse ameliyatla da düzelebilir. Ama ilaçla düzelmezse endoskopiye rağmen test edilmesi lazım. Babanız reflü için ameliyat olursa iyi ellerde başarı oranı yüzde 80'lerdedir. Yüzde 80 babanız artık ilaca muhtaç olmayacak.

* Yapılan endoskopide helikobakter, reflü özafajit ve aynı zamanda gastrit teşhis edildi. İlaç kullanıyorum. Ultrasonda bakıldı zayıf olmama rağmen karnımda bariz şekilde aşırı gaz ve şişlik var. 50 yaşındayım, spor yaptığım halde hamile gibiyim sizce bütün bu sorunlar reflüden mi kaynaklanıyor?
Gaz şikayetlerinin reflü ya da gastrit ile de alakası olduğunu düşünmüyorum. Reflülü bir hastada helikobakter floriyi yok etmek de temizlemek de mutlak şart değildir. Türk halkının yüzde 70'inde helikobakter flori vardır. Ancak belli durumlarda biz o mikrobu temizlemeye çalışırız bunlardan biri reflü değildir. Gaz olmaması için hızlı yemek yemenizi önermem, gazlı içeceklerden kaçının ve özellikle de sakız çiğnemeyin. Aşırı gazın reflü ile de gastritle de ilgisi yok. Gaz hava yutmaktan olur. Reflü veya gastrit ilacı alsanız da, sizin gazınız olacaktır.

* Hasarlı reflü hastasıyım, 2006'da yapılan pataloijk tahlilde, alçak yoğunluklu displazi sonucu ortaya çıktı. Bir yıl sonra ise patolojik sonuçta displazeye rastlanmadı. Üç yıldır ilaç kullanıyorum genelde şikayetimi geçiriyor. Patoloji için alınan örneklerin farklı noktalardan olması, sonucu yanıltır mı? Bir yılda böylesi bir değişim görülmesi mümkün mü?
Kullandığınız ilaçlar displaziyi düzeltebilir. Ancak bu sizin hastalığınızın peşini bırakmanıza neden olmasın. Size tavsiyem iki yılda bir endoskopi ve bol biyopsi kontrollerini sürdürtün. Şayet biyopside düşük dereceli displazi çıkarsa daha yakın takibe alınmalısınız ve altı ayda bir endoskopi ve biyopsi yaptırmanız gerekebilir.

* Ablamın reflüsü var ama doktora götüremiyoruz, panik atağı var ne önerirsiniz?
Reflüsü stresle ilgili olabilir. Bu tür hastalara illa endoskopi yapmak şart değil. Tedavi amaçlı ilaca başlanabilir.

* Annem 5 senedir reflü hastası. İlaçlardan fayda görmedi. Endoskopi de yaptırdı ama hastalığına çözüm bulunamıyor...
Annenize mutlaka reflü tanısının konması gerekli. Bütün ilaçları kesin. 24 saat süreyle yemek borusuna kaçan asit ölçümü yani PH ölçümü yaptırın. Testin sonucu önemli, anneniz belki de reflü değildir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA