* Stretta yönteminden önce hastaya özel bir beslenme programı uyguluyor musunuz?
Hayır. Sadece hastadan aç karınla hastaneye gelmesini istiyoruz. Önceden tıbbi çalışmaları ve testleri yaptığımız ve hasta da aç karnına geldiği için, bu yöntemi sabah 09.00-10.00 gibi erken saatlerde uyguluyoruz. Böylece, hasta sadece yarım gün kaybetmiş oluyor. Öğleden sonra normal yaşantısına geri dönebiliyor.
2 AYDA KURTULUYOR
* Peki, stretta yöntemi sonrasında özel bir beslenme reçetesi yazıyor musunuz?
Hastadan o gün için sulu gıdalar yemesini istiyoruz. Eğer taburcu olduktan sonra ağrısı olursa, bir de ağrı kesici veriyoruz.
* Stretta yönteminin ardından hasta ne kadar bir süre sonra reflüden tamamen kurtuluyor?
Stretta yöntemi uygulanan hastalarda iyileşmeyi operasyonun hemen arkasından gözlemlemeye başlıyoruz. 1.5-2 ay sonra, hastaya uygulanan ilaçları kesiyoruz. Böylece, hasta ömür boyu ilaç kullanmaktan ve reflüden kurtuluyor.
* Bu yöntemi kimlere uygulayabiliyorsunuz?
Stretta yöntemi reflüsü olan herkese uygulanabilir. Sonuçları cerrahi operasyonla aynı başarı yüzdesine sahiptir. Yurtdışındaki çalışmalar yöntemin çocuklarda da başarıyla uygulandığını gösteriyor.
BU GIDALAR YASAK!
* Reflü hastalarına neler yasaklanıyor?
Reflü hastaları bir süre sonra hangi yiyeceklerin reflü yakınmalarını artırdığını keşfeder. Yiyeceklerin yemek borusu alt ucundaki kapağı gevşeterek reflüye neden olduğu düşünülür. Karbonhidratlar yemek borusu alt ucundaki gevşemede çok etkili olmadıklarından daha masumdur. Ancak, yağlı besinler bu kapağın basıncının azalmasının yanı sıra, mide boşalmasında da gecikmeye yol açar. Aşağıya gidemeyip midede biriken gıdalar asit yaparak reflüye yol açar. Baharatlı yiyeceklerin, sarmısak, soğan, portakal suyu ve kahvenin yemek borusu duyu sinirlerini etkileyerek reflüye neden olduğu bilinmektedir. Kola gibi gazlı içecekler, fast food'lar ve çikolata ya da baklava gibi ağır tatlılar da reflü hastalarının kaçınması gereken besinlerdir.