İET'nin araştırmasına göre; günde ortalama 10 milyon insanın hareket halinde olduğu İstanbul trafiğinde, deniz ulaşımını kullanan günlük kişi sayısı 350 bin.
Metroyu 557 bin, tramvayı 587 bin, metrobüsü 715 bin, taksiyi 1 milyon 100 bin, İETT otobüslerini 1 milyon 475 bin, halk otobüslerini 1 milyon 325 bin, minibüsü 1 milyon 850 bin, servis araçlarını ise 1 milyon 950 bin kişi kullanıyor.
Gelelim araştırmanın en önemli sonucuna...
İstanbul'da günlük kent içi ulaşımda tam 3 milyon 182 bin kişi özel araç kullanıyor. Elbette özel aracı zorunluluktan kullananlar da var ancak bu rakam korkunç; birçok insanın keyfi şekilde özel araç kullandığını gösteriyor. Lakin İstanbullu, özel aracını sürekli kullanıp bir de trafik hiç tıkanmasın istiyor. Böyle bir lüks, hiçbir metropolde yok!
Bu araştırmanın ortaya çıkardığı asıl tehlike ise şu:
İstanbullu özel araç kullananların çoğu, trafikte saatlerce vakit harcamaya alışmış, kanıksamış. "Yeter ki ben özel aracımı kullanayım, trafikte saatlerce beklesem de olur" diyenler var.
Biraz abartılı bir benzetme olacak ama trafikte günde ortalama üç saat beklemeyi göze alanların bu 'araba sevdası' madde bağımlılığı gibi bir şey.
Bu trafik bağımlıları, aslında toplu taşımayı tercih edenlerin de hakkını gasp ediyor.