Dondurmadaki lif! Evet doğru okudunuz. Günümüzde; dondurma, yoğurt, kahvaltı içecekleri ve hatta pastane ürünleri bile lif içerir. Yapılan son araştırmalar, lifli gıdaların sadece beslenme sistemini düzene sokmadığı, aynı zamanda yaşlanmanın etkilerine karşı savaştığını da ortaya koyuyor.
DAHA ÇOĞU GEREKİYOR
Lif özellikle meyve, sebze, taneli sebzeler ve tam tahıllı gıdalarda bol miktarda bulunuyor. Lifle ilgili en önemli sorun, birçoğumuzun vücudumuzun ihtiyacı olan lif miktarının sadece yarısını almasıdır. Peki, neden daha fazlasına ihtiyacımız var?
* Kötü kolesterolü düşürür: Meyve, sebze ve fasulye gibi taneli sebzeler özel bir lif içerir ve bu lif de LDL (kötü) kolesterolünüzü düşürür. Bağırsaklarınızda bulunan yağı sindirmenizle ortaya çıkan safra asitlerini yakalar ve bunları adeta bir kelepçeyle tutararak vücudunuzdan atılmalarını sağlar. Bu asitler yok olduğunda vücudunuz deposunu doldurmak için yeniden faaliyete geçer ve bunu da karaciğerinizdeki kolesterolden çalarak yapar. Bu işlem de kötü kolesterolünüzü düşürür. Günde 10 gram çözülebilir lif tüketen kişilerin LDL kolesterollerinin yüzde beş oranında azaldığı saptanmıştır.
ENFEKSİYONU ENGELLER
* Bağırsaklarınızı mutlu eder: Buğday unu, kepekli gevrekler, tam tahıllı ekmekler ve tam tahıllı ürünlerde bulunan çözülemeyen lifler, bağırsaklarınıza yardım ederek, onların çok fazla çalışmasına yer bırakmaz. Bağırsaklarınız maddelerin hareket etmesi için gerilirken, duvarlarında küçük fıtıklar (divertikül) oluşur. Bunlar enfeksiyon kapabilir ve bu sayede 'divertikülitis' adını veren bir rahatsızlık meydana gelebilir. Bu durumun oluşmasını engellemek ilk amacınızdır. Liflerin yanı sıra prebiyotikler de bağırsak dostudur. Prebiyotikleri muz, soğan, sarımsak ve enginardan elde edebilirsiniz.