Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Ben geceleri yemek yiyen bir 'uyuryer'im!

* Adım Selin 29 yaşındayım, Bursa'dan yazıyorum size. Benim ciddi bir uyku sorunum var; her gece saat 23.00-24.00 arasında yatıyorum ve uyumaya başlıyorum. Ama her gece saat 02.00-02.30 arasında uyanıp yemek yiyorum. Bunu bilinçli bir şekilde yapmıyorum fakat her gece yemek yediğimden çok kilo aldım. Bu konuda ne yapabilirim ya da nereye başvurabilirim?

Bazı yeme bozukluklarının uyku ile ilişkileri vardır. Her ne kadar uyurgezerlik kadar yaygın değilse de noktürnal tipteki yeme bozuklukları uyurgezerlikle birlikte görülebilir. Böyle insanlar uykuda iken yemek yerler. Genellikle yataklarından kalkıp mutfağa gider, ne yiyeceklerse hazırlayıp yer ve daha sonra yataklarına dönerler. Sabah kalktıklarında ise yaptıklarından bir şey hatırlamazlar. Eğer bu durum sık olarak tekrarlıyorsa, kontrolsüz olarak kilo alan kişilerde, şişmanlığa bağlı sağlık sorunları çıkabilir. Bu, uyku ile ilişkili yeme bozukluklarının bir türüdür.

GECE YİYENLER
Bir diğeri ise kişinin yeme işini bilinçli olarak yaptığı haldir. Bu hastalar ya yemeden uykuya dalamaz ya da yemek için uyanır. Fakat gece yatarken bir şeyler yiyen herkese bu teşhisi koymak doğru olmadığından bazı tanı kriterleri geliştirilmiştir. Bunlar;

* Sabah kahvaltısında iştahsızlık

* Akşam yemeğinden sonra, yemekte yenilenden fazla yemek

* Günlük yenilen toplam miktarın yarısından fazlasının, akşam yemeği saatinden sonra yenilmesi

* Bir şeyler yemeden uykuya dalmanın zor olduğu tekrarlayan uyanmaların olması. İki durumun birbirinden temel farkı, ikincisinin uyanıkken olmasıdır. Aslında her ikisi de uyku ve yeme bozukluklarının beraber seyretmesi ile görülen melez bozukluklardır. Beraberlerinde beslenme ve ruhi durum bozuklukları görülebilir.

UYKU KLİNİĞİNE GİDİN
Her iki cinste de görülmekle beraber kadınlar arasında adı geçen bozukluklara daha sık rastlanır. Genel olarak tüm toplumun yüzde 1-3'ünde rastlanırken, bu oran yeme bozukluğu olanlarda yüzde 10-15'e çıkar. Bu insanların çoğu gündüzleri aç kaldıkları diyetler yapar. Uyku nedeniyle gece kontrol zayıflayınca bu yeme bozukluğu baş gösterir. Bazı vakaların geçmişinde alkolizm, uyuşturucu ilaç kullanma veya başka uyku bozuklukları bulunabilir. Gece yeme bozukluğunda tedavi, detaylı bir görüşmenin yapılması ile başlar. Burada amaç altta yatan sebebi deşifre etmektir. Bazen tüm beyin fonksiyonlarının ve uyku düzeninin izlenebilmesi için bir gece uyku laboratuvarında geçirmek uygun olur. İlaçlar bazen bu rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilir, fakat uyku ilaçları konfüzyonu artırıp yaralanmalara sebep olabileceği için çok tercih edilmez. Ek olarak stres ve endişeyi giderici metotların da tedavide yeri vardır. Uyku düzenini bozacak alkol ya da kafeinden kaçınmak faydalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA