* Hamileliğimde 30 kilo aldım. Doğumdan sonra yaptığım diyetle 63 kiloya indim. Ama ne yaptıysam eski kilom 57'ye inemedim. Ben de yosun hapı kullanmaya başladım. Biraz zayıfladım ama bu sefer de ilacın yan etkileri ortaya çıktı. Tansiyonum başta olmak üzere bütün veriler çok normal ama ben kendimi kötü hissediyorum; kasılmalar, baş dönmeleri, ellerimin titremesi... Bir bitkisel ilaç nasıl oluyor da hayatımı altüst edebiliyor?
Doğal, bitkisel ve yosun gibi lafları duyunca bu ürünlerden hiç zarar gelmeyeceği düşünülüyor. Ama doğada sağlık kadar zehrin de bulunduğunu akıldan çıkarmamak gerekir. Su bile zehirlenmelere sebep olabilir. Antik Yunanlı hekim Galen'in dediği gibi; 'zehir dozdadır!' Bundan öte kilo vermenin, alınan enerjiyi azaltmaktan ya da yakılan enerjiyi artırmaktan başka yolu yok. Yani ya az yenilmeli ya da çok çalışılmalı. Onun haricindeki iştaha ya da atılmaya yönelik her müdahale ancak çok gerekiyorsa bir hekimin denetiminde ve izni Sağlık Bakanlığı'ndan alınmış ilaçlarla yapılmalı. Dikkat edin; Sağlık Bakanlığı diyorum, Tarım Bakanlığı değil! Çünkü birçok satıcı 'bakanlıktan iznimiz var' derken, ilaç denetiminden geçmeden aldıkları Tarım Bakanlığı'nın gıda izninden bahsederler. Sizin kullandığınız gibi içinde 'hokus pokus' olan ürünler genellikle iştah kesen uyarıcılar ya da idrar söktüren dirüetikler içerir. Bazıları da bağırsakları yumuşatan müshillerdir. Uyarıcılar, iştahı keserken doğrudan kalp-damar sistemini de etkiler. Tansiyon yükselir, kalp hızı artar ve bazen de ritmi bozulur. Bunların kullanımına bağlı kalp krizleri ve ölüm hiç de seyrek değildir. İdrar söktürücüler ve müshiller vücudun tuz dengesini altüst eder. Yaşamın devamı için ince dengeler üzerine oturmuş birçok elektrolit ya azalır ya da çoğalır. Siz 'tansiyon da dahil bütün veriler normal' derken, bunu kalbin düzgün çalışması için gerekli potasyum miktarını da bilerek söylediğinizden emin değilim. Yapacağınız en rasyonel davranış her ne kullanıyorsanız kesmeniz; bir müddet sonra hala şikayetleriniz devam ediyorsa da bir hekim tarafından değerlendirilmek üzere başvurmanız.
Hemen psikiyatri ilaçları yazıyorlar
* 15 yaşında, çok hareketli ve çok konuşan bir erkek kardeşim var. Kadınların konuştukları şeyleri çok merak ediyor. Onu uyardığımız zaman da çılgına dönüyor; bağırıp insanları suçlu çıkarmaya çalışıyor. Doktora gitmeye çekiniyoruz çünkü ben de eczacıyım ve en ufak bir rahatsızlıkta bile psikiyatri ilaçlarını yazıp gönderdiklerini biliyorum. Çünkü ben onun susmasını, uyuşuk uyuşuk gezmesini değil, sadece daha sakin olmasını istiyorum.
Kardeşinizin bir rahatsızlığı var mı bilmiyorum; çünkü psikiyatrik rahatsızlıklara tanı koymak güç bir iştir ve hele de bunu bir e-mail ile başarmak nerdeyse imkansız. Çetrefil vakalarda bazen psikiyatrların tanı koyması aylar sürebiliyor. Ama 'doktora götürmeli miyiz?' diye de soruyorsanız; evet götürün. Çünkü anlaşılan o ki, hal ve tavırları sizi çok rahatsız ediyor ve evcek huzurunuzu bozuyor. Bir psikiyatrın profesyonel değerlendirmesi; bu hallerin 15 yaşında yeni yeni kendini bulmaya çalışan bir erkek çocuğunun doğal davranışları mı, yoksa bir hastalık mı ortaya koyacaktır. İlaçlara gelince, buna karar verecek yine psikiyatrdır. Anlaşılan o ki eczanede çalışmanız ya da çevrenizde duyup gördükleriniz size doğru yanlış bir fikir edindirmiş; ama işi bu olanların ne söylediği sizin kendi izlenimlerinizden daha faydalıdır.