Eşim ve ben birer yıl arayla emekli olduk. Gücümüzün yettiği yere kadar dünyayı gezmeye karar verdik ve ilk hedef olarak da Hindistan'ı seçtik. Gelin görün ki çocuklarımız da dahil herkes oradaki yaşam şartlarından ve bizim hasta olacağımızı söylüyorlar. Hem istediğimiz yere gidip, hem de sağlığımızı korumanın bir çaresi yok mu? Seyahat denilince herkes İsviçre gibi mikropsuz ülkelere mi gitmeli!
Seyahat etmek, başka kültürleri ve yaşayışları tanımak insanın aklına ve kişiliğine paha biçilmez katkılar yapar. Bu yolla sağlanacak hayat tecrübesini elde etmenin başka yolu yoktur. Fakat seyahati belli kurallara bağlı kalarak yaparsak ciddi olabilecek sağlık sorunlarından korunmuş oluruz. Bu kuralların bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan sağlık disiplinine 'seyahat tıbbı' denilir. Sizin örneğiniz bu disiplin içinde değerlendirmeye çok uygun. Orta yaş üzeri insanların uzun süreli ve değişik coğrafi yerlere seyahat planlarken; ilk göz önüne almaları gereken konu kronik hastalıklardır. Şeker, yüksek tansiyon, kalp, böbrek yetmezliği ve sinir sistemi hastalıkları; müzmin hastalıkların belli başlılarıdır. Kendi evinde kontrol altında olan bu hastalıklar; çevre şartlarının değişmesi, iklimin sertleşmesi ve rakımın artması ile eski ilaçlar ve standart dozlar ile kontrol altında tutulamaz olur. Diyaliz gibi alete bağlı yaşamını sürdürenlerin seyahat planlamaları ise tamamen ayrı organizasyonlardır. Bu nedenle; kronik hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullanması gerekenler, böyle yolculuklardan önce aile hekimlerini ya da seyahat tıbbı ile uğraşan bir hekimi mutlak ziyaret etmeli. Bunların yanında gidilecek bölgenin fiziki şartlarına bağlı ortaya çıkma ihtimali olan riskler de vardır. Bunların başlıcalarını iklim, güneş, temiz su ile gıda ve rakım diye sıralamak mümkün. Suudi Arabistan'ın kuru sıcağına, alıştıklarından fazla yürümeye ve uygunsuz şartlarda konaklamaya maruz kalan hacı adayları arasında her yıl çok sayıda hastalık, zaman zaman da ölümler görülüyor. Bu nedenle; gidilecek yerin önceden iyi değerlendirilmesi, doğru giysiler ve ayakkabı ile güneş koruyucu kremler gibi önlemlerin alınması seyahate bağlı sağlık sorunları riskini azaltır.
AŞILARI YAPTIRIN
Bir diğer önemli konu ise mikrobik hastalıklar ve bunlardan korunmak için aşılamadır. Bu hastalıkların bir kısmı hijyenin düşük olduğu yerlerde gıdalardan (A tipi sarılık, tifo, kolera ve ishal gibi) bulaşır. Bazı hastalıklar ise hayvanlar ve böcekler tarafından bulaştırılır (A tipi sarılık, tifo, kolera, ishal, kuduz, sıtma ve sarı humma gibi). Yukarıda saydığım hastalıların hemen hepsinden aşı ya da koruyucu ilaçlarla sakınmak mümkün. Dünya Sağlık Örgütü; tüm ülkeleri ve bölgeleri tek tek risklerine göre sınıflandırmış ve bu haritalara göre hangi aşıların yapılacağını belirtmiştir.