Sarı kurdele eylemimize destek yağıyor. Ama kampanyamızın çerçevesini iyice belirginleştirmekte fayda var. İtirazımız sadece ucuz gündüz kuşağı programlarına değil. Birazdan yazacaklarım, bu köşeye ulaşan şikayetlerin bir derlemesi. Yani sektöre yönelik bir Halk Muhtırası... İşte sessiz çoğunluğun sesi:
1- Özel hayatların, aile mahremiyetinin reytinge tahvil edildiği, ne idüğü belirsiz insanların sözde serüvenlerini anlatan, bağırış çağırışlı, küfürlü kavgalı, ağlamalı zırlamalı gündüz kuşakları görmek istemiyoruz.
2 - Magazin programı başlığı altında ünlülerin belden aşağı faaliyetlerinin konu edildiği ucuz polemikler ekrana servis edilmesin.
3 - Ülkenin en önemli gündem maddelerinin tartışıldığı, Türkiye gerçeklerinin konu edildiği haber/tartışma programları gece yarısından sonra değil, herkesin izleyeceği saatlerde yayınlansın.
4 - Tek meziyeti "şaklabanlık yapmak" olan kişilerin, en fazla izlenen programlara "sırf reytingleri hareketlendirmek için" konuk edilmesinden vazgeçilsin.
5 - Spor programı adı altında bazı yorumcuların değme holiganlara taş çıkartacak küfürlü/ hakaretli sözlerinin havada uçuştuğu tartışmalara prim verilmesin.
6 - Haberler, "program" değil "bülten" olarak sunulsun. Giderek magazin şovu haline dönüşmesinler diye ana haber'ler, reyting değerlendirmesinin dışında tutulsun.
7 - Ekranda çocuk istismarına son verilsin. Özellikle reklamlardaki fütursuzca çocuk kullanımının önüne geçilsin. Sihirli/ büyülü dizilerle çocukların akılları karıştırılmasın. Çocukların izlemeleri sakıncalı olan programların tanıtımları gündüz kuşağında çizgi filmlerin orta yerine konulmasın.
8 - İzleyici, reklam bombardımanının altında inim inim inlemesin. Özellikle futbol izleyicilerini çileden çıkaran sanal reklam kuşatması, hem izleyiciyi hem reklamvereni hem de yayıncı kuruluşu memnun edecek bir konsensüsle çözüme ulaştırılsın.
9 - Dini, siyasete alet eden, gerici, laiklik karşıtı mesajları ustaca karelerin arasına gizleyen programlara izin verilmesin.
10 - Televizyon kanalları reyting satrancı oynayıp, son dakika değişiklikleriyle ekran başındaki izleyicileri piyon yerine koymasın.