Türk Telekom'un bu yıl ilkini gerçekleştirdiği PİLOTT Girişimcilik Zirvesi, Türkiye ve dünyanın önde gelen girişimci ve yatırımcılarını bir araya getirdi. Türkiye'de ilk kez özel sektör bünyesinde hayata geçirilen girişimleri hızlandırma programı PİLOTT kapsamında düzenlenen Zirve ile Türk Telekom, bölgeyi girişimcilik merkezi yapma yolunda önemli bir adım daha attı. PİLOTT'un en iyi 3 projesi Zirve'de açıklandı ve kazanan girişimciler toplam 100 bin TL'lik sermaye desteğinin yanı sıra ABD'de Silikon Vadisi ziyareti kazandı.
Türk Telekom'un girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve yenilikçi fikirleri Türkiye'ye katma değer sunacak işlere dönüştürmeyi amaçlayan PİLOTT Programı kapsamında düzenlenen PİLOTT Girişimcilik Zirvesi, dünyanın ve Türkiye'nin önde gelen girişimcilerini buluşturdu. Türk Telekom CEO'su Rami Aslan ve Türk Telekom Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Hakan Dursun'un ev sahipliği yaptığı zirvede dünyanın heyecanla takip ettiği Airbnb, Uber ve Telefonica'dan konuşmacıların yanı sıra, Ali Sabancı ve Leyla Alaton gibi ülkemizde girişimcilik ruhunun yaygınlaştırılmasına öncülük eden isimler yer aldı.
PİLOTT Girişim Hızlandırma Programı'nın başarıyla geçen 1 yılının ardından gerçekleşen zirvede ilk üçe giren projeler açıklandı. Kazanan projeler toplam 100 bin TL'lik sermaye desteğinin yanı sıra ABD'de Silikon Vadisi ziyareti kazandı.
Aslan: '2023 hedefleri doğrultusunda, girişimcilik kalkınmanın vazgeçilmez unsuru'
PİLOTT Girişimcilik Zirvesi'nin açılış konuşmasını yapan Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, yenilikçi fikirlerin, ortak çalışmalarla en başta Türkiye'ye değer katacağına inandığını belirterek, "2023 hedeflerine ilerleyen ülkemizde, girişimcilik kalkınmanın vazgeçilmez ve kritik bir unsuru. Türkiye'nin genç nüfusu artık fikirlerinin peşinden koşuyor, hayata geçirmeye çalışıyor. Araştırmalar, Türkiye'de girişimci oranının bir yılda 3 katın üzerinde arttığını gösteriyor. Türk Telekom da PİLOTT programı ile parlak hedefleri doğrultusunda cesurca yola çıkan girişimcilere kapılarını açıyor. Girişimcilerin yenilikçi fikirlerinin yapılacak ortak çalışmalarla Türkiye'nin ve Türk Telekom'un güçlü yürüyüşüne destek vereceğine güveniyoruz" diye konuştu.
Dursun: 'Gelin birlikte başaralım, global ölçekte başarı hikayeleri çıkaralım'
Zirvede PİLOTT Programı hakkında bilgi veren Türk Telekom Strateji ve İş Geliştirme Başkanı Hakan Dursun ise PİLOTT'un sadece bir yılda ekosistemde önemli bir yer edindiğine vurgu yaparak "Girişimcilerle ülkemize katma değer sağlayacak her türlü iş birliğinin içinde olmak istiyoruz. Hayata geçirdiğimiz Girişimleri Hızlandırma Programı PİLOTT'u yenilikçi girişimcilerle iş birliği yapmak ve ekosistemi büyüterek ekonomik fayda yaratmak için önemli bir yatırım olarak görüyoruz. Türk Telekom hem teknolojik hem ticari altyapısı hem de bilgi birikimiyle bu programla birlikte yenilikçiliğe güç vermek için hazır; gelin birlikte başaralım, global ölçekte başarı hikayeleri çıkaralım" dedi.
Girişimciler fikirlerini 3 dakikada anlattı, PİLOTT'ta ikinci uçuş tamamlandı.
Bu sene ikinci yılında olan PİLOTT Programı'nda, yatırımcı sunumlarından, iş modeli geliştirmeye kadar kapsamlı eğitimlerin yanı sıra, mentorluk, ofis alanı, teknik altyapı ve danışmanlık fırsatlarını da elde eden 10 girişimci, Zirve sırasında iş fikirlerini kısa sunumlarla seçkin izleyici kitlesine aktarma şansı yakaladı.
Zirve'de Türk Telekom Genel Müdür Yardımcıları'nın belirlediği en başarılı 3 girişim açıklandı.
Jüri değerlendirmesi sonucu temizlik ile alakalı firmalardan online sipariş verme imkanı sağlayan "Temizlikyolda.com" üçüncü, arama kutucuğu ve detaylı kategorileriyle kullanıcılarının aradıkları ürüne en fazla seçenekle, en hızlı şekilde ulaşmalarını sağlayan "Vitringez.com" ikinci, bir akıllı sürüş değerlendirme ve kaza analiz sistemi olan "Marvin" birinci oldu. Jüri Özel Ödülü'nü ise ekranlarında mevcut 3G bağlantı ve GPS konumlandırma teknolojisi sayesinde şehrin farklı bölgelerinde, günün farklı saatlerinde, araçlar üzerinde farklı reklamlar oynatılabilen "Zap!" projesi aldı.
Seçilen ekipler, sırasıyla 60, 30 ve 10 bin liralık ödülün sahibi olmanın yanı sıra Silikon Vadisi ziyareti kazandılar. Girişimciler düzenlenecek özel gezide, dünyanın e-n önde gelen girişimci ve yatırımcılarıyla görüşme ve fikirlerini paylaşma şansını yakalayacak.
Zirve'de, Airbnb Avrupa Operasyon Direktörü ve Ülke Müdürü Pawel Majak, girişimcilerle birlikte oluşturulan paylaşımcı bir ekonominin iş dünyasını yeniden şekillendireceğine dikkat çekti. Türk girişimciliğinin önde gelen isimleri arasında yer alan Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı ve Alarko Holding Yönetim Kurulu Üyesi Leyla Alaton ise ilgi çeken girişimcilik hikâyeleri ile katılımcılara ilham verdi.
PİLOTT, Türkiye'yi bölgenin Silikon Vadisi yapmak için 21 girişimi Türk ekonomisine kazandırdı
İki dönemdir devam eden PİLOTT Programı kapsamında girişimciler, Türk Telekom içinden ve girişimcilik ekosisteminden 25 mentorun desteğiyle fikirlerini uygulamaya dönüştürdü.
Türk Telekom hayata geçirdiği PİLOTT programı ve PİLOTT Girişimcilik Zirvesi ile girişimcilik ruhunun ülke çapında yaygınlaşması ve Türkiye'yi bölgenin Silikon Vadisi yapma yolunda önemli adımlar atıyor. PİLOTT Programı'na bugüne kadar 700 girişimci başvurdu. Bu girişimler arasında seçilerek PİLOTT Programı'nda 12 haftalık eğitim sürecini başarıyla tamamlayan, iki dönemde toplam 21 girişim Türkiye ekonomisinde yerini aldı. Bu girişimler arasından 4 tanesi yatırımcıların ilgisini çekerek, finansman elde ederken; 4 tanesi de Türk Telekom ile iş birliği yapmaya başladı. PİLOTT programında yer alan 13 girişim ise, Türk Telekom ile ticari iş birliği imkanı buldu. Türkiye'nin ilk kurumsal hızlandırma programı özelliğini taşıyan PİLOTT programındaki iş fikirlerinden biri de, Türk Telekom Grubu tarafından satın alındı ve ürünleşti.
PİLOTT girişimcilerine Türk Telekom'dan tam destek
PİLOTT'a seçilen ekiplere çekirdek sermayesi, eğitimler, ofis alanı sağlanırken; ekipler, aralarında Mynet kurucusu Emre Kurttepeli, Markafoni kurucusu Sina Afra, Aslanoba Capital kurucusu Hasan Aslanoba, Pozitron kurucusu Fatih İşbecer, Lidyana.com kurucusu Hakan Baş, Yemeksepeti kurucusu Melih Ödemiş gibi Türkiye'nin önde gelen yatırımcı ve girişimcilerinden mentorluk alıp; Türk Telekom'un uzman yöneticileriyle birlikte çalışma ve Türk Telekom'un iş ortağı olma fırsatını elde ediyor.
Türk Telekomünikasyon A.Ş. hakkında
Türk Telekom tüm ülkeyi kapsayan modern şebeke altyapısıyla Türkiye'nin öncü iletişim ve yakınsama teknolojileri şirketidir. Sabit hat ve genişbant internet alanında bireysel ve kurumsal müşterilerine geniş bir hizmet yelpazesi sunan Türk Telekomünikasyon A.Ş.'nin 30 Haziran 2014 itibarıyla 13,4 milyon sabit erişim hattı ve 7,4 milyon genişbant (toptan) müşterisi bulunmaktadır. Sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirliğe yönelik çalışmalarıyla düşük karbonlu iş modelinin Türkiye'de geliştirilmesi ve uygulanmasına öncülük eden Türk Telekom, sunduğu ürün ve hizmetlerini, ofis uygulamalarını ve iş süreçlerini sürdürülebilirlik prensiplerine göre dönüştürür ve bu sürece tüm çalışanlarını, onların ailelerini, tedarikçilerini ve müşterilerini de dahil etmeyi stratejisinin bir parçası olarak görür. Türk Telekom, Türkiye'de karbon ayak izini hesaplayıp CDP'ye (CarbonDisclosure Project/Karbon Saydamlık Projesi) raporlayan ilk telekomünikasyon şirketidir.
Türk Telekom Grubu hakkında
Türk Telekom Grubu, sabit hat ve GSM'den geniş bant internete kadar bütünleşmiş telekomünikasyon hizmetleri sunmaktadır. Türk Telekom Grup şirketlerinin 30 Haziran 2014 itibariyle 13,4 milyon sabit erişim hattı, 7,4 milyon geniş bant ve 15,8 milyon GSM abonesi bulunmaktadır. Grup şirketleri, tüm ülkeyi kapsayan modern şebeke altyapısıyla Türkiye genelindeki bireysel ve kurumsal müşterilerine geniş bir hizmet yelpazesi sunmaktadır. Genişbant operatörü TTNET, yakınsama teknolojileri şirketi Argela, BT çözüm sağlayıcısı Innova, online eğitim yazılımları şirketi Sebit, çağrı merkezi şirketi AssisTT, toptan data ve kapasite servis sağlayıcısı Türk Telekom International AT AG ve iştiraklerinin %100'üne sahip olan Türk Telekom, aynı zamanda Türkiye'deki üç GSM operatöründen biri olan Avea'nın hisselerinin %90'ına sahiptir. Bunun yanı sıra Türk Telekom, Arnavutluk'taki yerleşik telekom operatörü Albtelecom şirketinde de dolaylı azınlık hissesine sahiptir. Türk Telekom hisseleri Mayıs 2008'den beri Borsa İstanbul'da işlem görmektedir.