ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, IMF'in Washington'daki merkezinde yaptığı konuşmada, hiçbir ülkenin ekonomik krizlere bağışıklığı olmadığını ancak Amerika'nın yeni düzenlemelerle finansal istikrar konusunda büyük adım attığını kaydetti ve yakın gelecekte faiz artırımı olmayacağının sinyalini verdi.
Yellen, son finansal krizden sonra Fed'in stratejisini ve politikalarını değiştirmek zorunda kaldığını aktararak, finansal istikrarı sağlamak için sadece para politikalarının yeterli olmadığını söyledi. Para politikalarının istenmeyen sonuçlarının tam olarak anlaşılamadığını ifade eden Yellen, faiz oranındaki oynaklığın enflasyon ve işsizliği artırdığını dile getirdi.
Yellen, düşük faiz oranlarının finansal kurumların orantısız risk almasına neden olduğu görüşüne önem verdiğini ancak makro-ihtiyati yaklaşımın bu ve benzeri riskleri önleyeceğine inandığını da vurguladı. Makro-ihtiyati metotların başarılı olabilmesi için kanun yapıcıların verdikleri kararların ne tür riskler taşıdığı konusundaki görüşlerini iyi şekilde açıklayabilmelerinin gerektiğine dikkati çeken Yellen, bunun, politikaların daha etkili ve verimli olmasını sağlayan şeffaflığı artıracağına işaret etti.
"SAĞLIKLI BİR FİNANS SİSTEMİ, FİYAT İSTİKRARI VE TAM İSTİHDAM BİRBİRLERİNİN TAMAMLAYICISIDIR"
Sağlıklı bir finans sisteminin, tasarrufların ve yatırımların verimli şekilde yönlendirilmesini sağlayacağını belirten Yellen, bunun da ekonomik büyümeyi ve istihdamı olumlu etkileyeceğini anlattı. Yellen, "Güçlü bir istihdam piyasası, ev ve işyerlerinin ekonomik olarak daha istikrarlı olmasını sağlar ve finans sektörünün daha iyi işlemesine yardımcı olur. Fiyat istikrarı da ekonomideki belirsizliği azaltarak, finans sektörünü destekler" diye konuştu.
Genel olarak fiyat istikrarı, tam istihdam ve finansal denge hedeflerinin birbirleriyle yakından ilişkili olduğunu ifade eden Yellen, bazen bu hedefler arasında çatışma olabileceğini de hatırlattı. Bu tür çatışmalar çıktığında, karar mercilerinin hassas hesaplamalar yaparak, hedefler arasında bir seçim yapmak zorunda kalabileceğini de kaydetti.
YELLEN, FED'İN GEÇMİŞTE VERDİĞİ KARARLARI DA SAVUNDU
Yellen, konuşması sırasında, 2009'da başlayan finansal krizin daha sıkı para politikalarıyla önlenebileceği eleştirilerine de cevap verdi. Yellen, "Daha sıkı bir para politikası, konut fiyatlarındaki artışı frenleyerek, krizin büyüklüğünü bir ölçü azaltabilirdi ancak krizi tamamen önlemeye yetmezdi. Fed'in daha sıkı bir para politikası izlemesi, krize neden olan ana kırılganlıkları ortadan kaldıramazdı. Sıkı para politikalarıyla finansal kurumların yasal düzenlemelerdeki boşluklar sayesinde kapsamlı denetimlerden kaçması önlenemez, egzotik finansal araçlara şeffaflık getirilemez ve risk ölçüm ve yönetimindeki eksiklikler giderilemezdi" değerlendirmesini yaptı.
"MAKRO-İHTİYATİ YÖNTEMLERLE PİYASALARIN DİRENCİNİ ARTIRMAYI PLANLIYORUZ"
Piyasaların kötü şartlara olan direncini arttırmayı hedeflediklerini belirten Yellen, finansal kurumların daha fazla sermaye tutmalarının olası kayıplara karşı daha esnek olmalarını sağladığını ifade etti.
Yellen, finansal kuruluşlara getirilen şartlar sayesinde, risk ölçüm ve yönetimi konusunda büyük gelişme sağlandığını, yeni düzenlemelerin daha önce kapsanmayan boşluk ve riskleri de içine alacak şekilde hazırlandığını söyledi.
Makro-ihtiyati yöntemleri uygulamaya başlamalarıyla para politikalarında önemli değişiklikler olduğunu vurgulayan belirten Yellen, bu yeni yaklaşımla Amerikan finans sisteminde büyük bir gelişme kaydettiklerinin altını çizdi.
Dünyadaki tüm merkez bankaları ve düzenleme mercilerinin, yaşanan finansal krizlerden çıkardıkları derslerin de bu gelişmede büyük rol oynadığına dikkati çeken Yellen, IMF'nin bu kuruluşların işbirliği yapabilmesine olanak sağlayan bir forum olarak oynadığı rolün önemini de vurguladı.