1977'de kömür ticareti yaparak iş hayatına atılan ve büyüyen Cemal Kadooğlu'nun 6 çocuğundan biri olan Tarkan Kadooğlu, Güneydoğu'dan seçilen ilk TÜSİAD yönetim kurulu üyesi olarak dikkatleri üzerine çekti. Ardından da bir ay kadar önce TÜSİAD'ın Cizre'de yaptığı ilk geniş kapsamlı toplantıya evsahipliği yaptı. Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak'ın A Haber'de yayınlanan İş'te Hayat isimli programına katılan Kadooğlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu, barış süreci ile ilgili gelişmeleri ve derneğin bölgeye yaptığı seyahatin detaylarını anlattı...
Kömür ticaretiyle Cizre'de başlayan iş hayatınızdan söz eder misiniz?
Babam Cizre'de hem askerlerin, hem belediyenin hem de valiliklerin kömür müteahhitliğini yapmış. Sonra ticaret Gaziantep'e yatırım yapılarak genişletiliyor. İnşaat, ihracat ve ithalatla uğraşıyoruz o tarihlerde.
'8 yılda 321 bayi kurduk'
Siz kaç kardeşsiniz?
6 kardeşiz. İki erkek, 4 kız. 3 kız kardeşim çalışmıyor. Bir kız kardeşim bu yıl iş hayatına başladı. Bizde de artık son zamanlarda kadınlar çalışmaya başladı. Eğitimini tamamlayan aile bireyleri şirkete geliyor. Kardeşim Celal Kadooğlu, Gaziantep'deki işlerin başında, ben de İstanbul'da oturuyorum ama sürekli seyahat ediyorum.
Petrol sektöründe Kadoil ile önemli çıkış yapmışsınız. Ne zaman kurdunuz ve kaç bayiye ulaştınız?
2005'te İstanbul'da kurduk. Türkiye genelinde 321 bayimiz var. Yeni kurulup da ilk 10'a girmek Kadooğlu'na nasip oldu. İstasyonlarımızın yüzde 15'i Güneydoğu'da. Yüzde 20'si Akdeniz, yüzde 15'i Marmara, yüzde 10'u Karadeniz, yüzde 15'i Ege ve İç Anadolu bölgesinde. Homojen bir şekilde Türkiye'nin her yerinde büyüyoruz.
Hedefimiz ilk 8
Özellikle İstanbul'da benzin istasyonu yeri bulmak zor değil mi?
Dağıtım ağında 7-8 yıllık bir geçmişimiz var ama petrol sektöründe 27 yıla yakın bir tecrübemiz var. Biz aslen petrol ticaretinin bayiliklerini yaptık yıllarca. En büyük avantajımız bayileri tanıdık, hallerinden anladık. Kafalarından geçen soruların cevabını verince bayi bulmak olmadı. Bir dönem sektörde Tarkan Kadoğlu hangi bayi ile oturuyorsa kesin Kadoil oluyor derlerdi.
Bu sektörde kendinize nasıl bir hedef koydunuz?
İlk 8'e girmek istiyoruz. 500 benzin istasyonuna ulaşma hedefimiz var.
Yönetime girmeyi gururla kabul ettim
Siz TÜSİAD'ın Güneydoğu'dan ilk yönetim kurulu üyesisiniz. Haliyle çok dikkat çektiniz. Nasıl oldu?
Benim TÜSİAD geçmişim 7-8 yıla dayanıyor. İlk üyelik teklifi Ömer Sabancı başkanlığı döneminde bir mektupla gelmişti. Sonraki süreçlerde Ümit Boyner yönetim kuruluna yedek listesinden bulunmam için teklifte bulundu. Kabul ettim. Yeni dönemde de Muharrem Yılmaz yönetim kurulu üyeliğini teklif etti. Benim için çok onurlu ve şerefli bir görev. Ülkem için bir şeyler yapabileceğimin heyecanıyla bu teklifi gururla kabul ettim.
TÜSİAD'ın Anadolu'ya açılması çok önemli bir gelişme ve siz de ev sahipliği yaptınız Cizre'de. Derneğin amacı ne?
Aslında TÜSİAD üyelerinin Türkiye'nin her yerinde yatırımları var. Barış sürecine destek olunması gerektiği yönetim kurulunda görüşüldü. Herkes konuya destek verdi. Çünkü bu ülkenin başarısı, kalkınması sadece İstanbul'dan olamayacağını hepimizin biliyoruz. Eğer bütün iller ve bölgeler kendi dinamikleriyle kalkınmayı sağlayabilirse kalkınma doğru bir şekilde olur.
'Güneydoğu'da 40 istasyonumuz var'
Güneydoğu'daki varlığınızdan söz eder misiniz? Bölgede iş yapmanın güçlüğünü en çok siz biliyorsunuz. Oralardaki iş hacminiz artıyor mu, azalıyor mu?
Güneydoğu'daki sayımız her geçen gün artıyor tabi. Bölgede şu anda 40'a yakın istasyonumuz var. İnsan doğduğu yere yatırım yapmak istiyor. Oradaki işsizliği çok iyi bilen biriyim, o bölgeyi birebir yaşadım. Biz yatırımlarımıza o bölgede karlılığın dışında, sosyal bir görev olarak bakıyoruz.
'5 bin kişilik bir proje üzerinde çalışılıyor'
Cizre'deki toplantı sonunda yatırım kararı var mı?
Ben de 200 kişiyi istihdam edecek bir yatırım kararı aldım. Fizibilitesi yapıldı ve valilikten de, Cizre Organize Sanayi'de 20 bin metrekarelik arazi bize tahsis edildi. Başka arkadaşlarımız da yakın zamanda başka projeler açıklayacak. Görüşmeler var. Yani en basiti seyahate beraber giden arkadaşlarla dönüş yolunda, bir proje üzerisinde sohbetim oldu. Eğer bu proje gerçekleşebilirse 5 bin insana istihdam demektir.
Hepimiz aynı gemideyiz
TÜSİ- AD'ın bir uçak dolusu işadamıyla bölgeye yaptığı son seyahatte nasıl bir atmosfer vardı Cizre'de?
Cizre'nin özel bir anlamı şuydu; Nuh Peygamber tufanından sonra geminin karaya indiği yer Cizre bölgesi. Yani ciddi anlamda turizm potansiyeli varken hiç değerlendiremedik. TÜSİAD toplantısında ana konu şuydu: "hepimiz aynı gemideyiz" Çünkü insanlığa ikinci şansın Cizre'de verildiğini biliyoruz.
Çözüm süreci büyümeyi etkileyecek
Çözüm süreciyle işadamlarının bölgeye bakışı değişti galiba...
Şimdi bu bölgelerin bakir kalmış olması, yıllardır hiç bir yatırımın olmaması aslında ciddi bir potansiyel. Biz iş adamları gidip Irak'ta, Sudan'da Afrika'da yatırım yapıyorsak niye Güneydoğu'da yapmayalım. Bu şiddet olayı bittikten sonra barış süreciyle beraber bu ülkenin kalkınması, büyümesi yüzde 4 iken, yüzde 1.3 de bu süreçle beraber bölgede yapılacak yeni yatırımlar ile eklenmiş olacak ve yüzde 5.3 büyümüş olacağız.