Çözüm süreciyle Doğu ve Güneydoğu'da yatırımların artması, büyük şehirlerden tersine göç başlattı. Geçmişte terör ve işsizlik nedeniyle evlerini bırakarak göç etmek zorunda kalan vatandaşlar, bu günlerde dönme hazırlığı yapıyor. Hükümetin 2005'te başlattığı Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi kapsamında şu ana kadar 200 bin kişi memleketine döndü.
İŞ BULAN DÖNÜYOR
Bu süreçte öne çıkan illerden biri de Batman oldu. Batman Valisi Yılmaz Arslan, yatırımların arttığı ilde dönüşlerin hızlandığını söyledi. Vali Arslan, "Sadece İstanbul'da 100 bin Batmanlı yaşıyor. Bunun yaklaşık 10 bini dönme niyetinde" diye konuştu. Vali Arslan, şu bilgileri verdi: "Zaten sokağa çıktığınızda kıyafetlerinden şehir dışından geldiği belli olan birçok vatandaşımızla karşılaşıyoruz. Bu kişilerle konuştuğumuzda Batman'da iş bulduklarını ve İstanbul'dan döndüklerini söylüyorlar."
HIZ KAZANMALIYIZ
Vali Arslan, dönüşlerin sadece çalışanlarla sınırlı olmadığı birçok Batmanlı işadamının da memleketine dönmek istediği bilgisini verdi. Batmanlı olup da il dışında ticaret ve üretim yapan birçok işadamının kendisini aradığını belirten Vali Arslan, "Bu, çözüm projesinin benimsendiğini gösteriyor" diye konuştu. Vali Arslan da SABAH'ın gündeme getirdiği ağır işleyen bürokrasiden şikâyetçi. Bundan sıkıntı duyduklarını ve çalışmaları hızlandırmak istediklerini belirten Arslan, "Yönetmeliklerin değiştirilmesi şart. İllere daha çok yetki verilmeli" dedi.
İŞ BULDU VE KARDEŞLERİYLE DÖNDÜ
Batman'da artan yatırımlar Türeli kardeşlerin memleketlerine dönmesini sağlamış. Emrah Türeli, şehirde akrabalarının sahibi olduğu Beşiri Tekstil'de iş bulunca dönüş kararı almış. Ardından da kardeşlerinin gelmesine önayak olan Emrah Türeli dönüş hikâyesini şöyle anlattı: "İstanbul'da yıllarca dört kardeş ve iki yeğenimle beraber çalıştık. Ancak buna rağmen hiç birikim yapamadık. Fakat burada 3 yıllık çalışmamız sonucunda ev bile satın alabildik. Üstelik anne ve babamıza da yakın olma imkânı bulduk, onların da htiyaçlarını karşılıyoruz."