Tokyo ve Madrid'le birlikte 2020'de yapılacak olimpiyatlar için aday ülke olan İstanbul, geçtiğimiz günlerde Olimpiyat Komitesi'nden önemli isimleri ağırladı ve bir anlamda güçlü yanlarıyla şov yaptı. İşte bu şovu yöneten orkestra şefi Hasan Arat'tı. Peki hafta boyunca neler yaşandı? Hasan Arat, Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak'ın hazırladığı A Haber'deki İş'te Hayat programında önemli açıklamalarda bulundu.
Olimpiyat Komitesi gelmeden önce 5 gün bir otelde kamp kurdunuz, hazırlık yaptınız. Peki ilk etap sonuçlarından memnun oldunuz mu? Komitenin izlenimleri nasıl?
Uluslararası Olimpiyat Komitesi Değerlendirme Komisyonu 17 kişiydi. Biz de kilit kadro 100, teknik kadroyla birlikte gelip giden panelistleri de sayarsak 140 kişiydik. 1.5 yıldır çalışıyoruz, son 3 ay çok yoğundu. Konuşma koçlarımız vardı, 14 temayla soru-cevaplara çok çalıştık ve hem devlet görevlileri hem de işadamları 20'şer dakikalık konuşmalarında çok iyi performans sergilediler. Komisyonun çok etkilendiğini gördük.
ULAŞIM SÜRESİ 16 DAKİKA
Trafik en önemli konu olmalı. Neticede sporcuların 20 dakika gibi kısa sürelerde gideceği yere varması olmazsa olmaz diye biliyorum...
Biz Olimpiyat Komitesi'ne müthiş bir sürpriz yaptık ve Olimpiyat Stadı'na ilk defa metroyu kullandırdık ki daha İstanbul halkının hizmetine açılmış değildi. Çok etkilendiler. İstanbul'un Avrupa ve Asya yakasında 4 ayrı zonda trafiği ölçümlüyoruz ve ortalaması 16 dakika çıkıyor.
İstanbul'un 16.9 milyar $ yatırım hedefi var
25 milyar dolarlık bir bütçeden söz ediliyor. Doğru mu?
Bir sürü spekülasyon var. Ancak siz kendi yaptığınız altyapı yatırımlarınızı bunun maliyeti olarak göremezsiniz. Türkiye'nin on yılda yapacağı alt yapı yatırımları içinde İstanbul için 16.9 milyar dolar zaten bütçelenmiş ve yapılıyor.
Stat değil yeşil alan
Kamuoyunda çok tepki yaratan bir gelişme olmuştu. Anadolu yakasında Harem-Haydarpaşa hattında dev bir stadyum yapılacak dendi...
Boğazın girişinde bütün boğazdan görülecek, 1 milyon kişinin katılacağı dev bir açılış düşünülüyor. Halkın, Avrupa ve Asya yakasından açılışa katılabileceği bir açılış. Bunun bir projesi henüz söz konusu değil. Bu bir master plan, komiteye de bu anlatıldı. 'Alırsak böyle bir vizyonda bir yerde bu işi yapmak istiyoruz' dedik. Açılış töreni için platform planlanıyor ama bu sökülecek bir yer, bir kere stadyum değil. Türkiye'nin inanılmaz reklamının yapılacağı müthiş bir resim bu aslında. Söküldükten sonra orası bir amfi tiyatro haline getirilecek. Halkın faydalanacağı yeşil alan olacak.
METRO KULLANIMI % 50'YE ÇIKACAK
Arat, "İstanbul'da halkın yüzde 17'si raylı ulaşımı kullanıyor. Bu rakam 2020'de yüzde 50'ye çıkacak" dedi.