Cumhurbaşkanlığı'na 3 dönem enerji danışmanlığı yapan Kadirhas Üniversitesi Enerji Sistemleri Bölüm Başkanı Profesör Dr. Volkan Ediger, kömür, kaya ve son olarak da Japonya'da çıkartılmaya başlanan metan hidrat gazının Türkiye'nin enerji açığının en büyük ilacı olabileceğini söyledi. A Haber'de yayınlanan ve Sabah Ekonomi Yazarı Şelale Kadak tarafından hazırlanıp sunulan İş'te Hayat programına katılan Ediger, 20'inci yüzyılın başlarında olduğu gibi dünyanın şu anda enerjiyle dizayn edildiğini söyledi. Ediger, "Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul'un özellikle petrol sektöründe önemli bir yeri vardı. Tüm petrol şirketleri burada ofis açmıştı. Ama ne yazık ki Osmanlı İmparatorluğu yer altındaki kaynaklarını yer yüzüne çıkarıp özellikle batı dünyası ile paylaşmayı beceremediği için bu düzenin dışında kaldı. Şimdi İstanbul yeniden büyük önem kazanmaya başladı' diye konuştu.
Türkiye, enerji konusunda önemli bir konuma geliyor. Siz de çok önemli bir kongreye ev sahipliği yapacaksınız. Neler oluyor?
100 yıl önce yaşanan olayları günümüzde yeniden görmeye başlıyoruz. Batı dünyası Türkiye'ye çok önem vermeye başladı. 2014 yılında dünyanın dev petrol şirketleri İstanbul'da toplanacak. Amerikan Petrol Jeologları Derneği tarafından düzenleniyor ve Türkiye Petrol Jeologları Derneği İstanbul'da ev sahipliği yapacak. En az 70 değişik ülkeden 2 binden fazla insanın katılması bekleniyor.
Herhalde bu kongrenin de önemli konularından biri kaya gazı olacak. Neler oluyor?
Tabii ki petrol, doğalgaz çok önemli ama şimdi dünya kaya gazını konuşmaya başladı. Kaya gazını ABD çıkartmaya başladı çünkü enerji dünyasındaki dengeler son 10 yıl içinde çok büyük değişime uğradı.
Türkiye'de kaya gazı var mı?
Bizde kesin ispatlanmış rezerv düzeyinde olmasa da Güney Doğu Anadolu'da potansiyelimiz var.
Bunu kaçırmayalım
Peki metan gazı Türkiye'de var mı?
Güneydoğu'daki kaya gazı rezervleri gibi ki kaya gazı da Türkiye'nin cari açığının çaresi olabilir. Çünkü metan hidratın en önemli rezervlerinden biri bizim Karadeniz'de. Daha önce kaçırdığımız kömür çağı, petrol çağı gibi bu kez de kaya gazı ve metan gazı çağını kaçırmayalım.
Japonya buldu
Peki gelelim 12 Mart'a. Bu tarih çok önemli demiştiniz. Neden?
12 mart salı günü Japonya'nın petrol araştırma şirketi JAPEX bir açıklama yaptı ve okyanus tabanında bulanan katılaşmış gazın üretimini gerçekleştirdiğini duyurdu. Bu gaz metan hidrattan elde edildi yani. Metan gazı okyanus tabanındaki koşullardan dolayı katılaşmış buzlaşmış halde.