Sorular soruldukça iş dünyasının kadın konusunda önemli adımlar atacağını söyleyen Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, 'Türkiye'nin zihniyet yapısında kadının sorunlu bir yeri var. Ben TÜSİAD Başkanı iken 'Kadın Tek Kanatla Uçamaz' sloganı ile bir film hazırladık ve o filmin etkisiyle en azından erkek işverenleri uyandırdık' diye konuştu. TÜSİAD'a 1.5 dönem başkanlık yapan Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner, A Haber'de Sabah Gazetesi Yazarı Şelale Kadak tarafından hazırlanıp sunulan İş'te Hayat programının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özel yayınına katıldı. Boyner Türkiye'de kadının yeri, dernekte yaptıkları çalışmalar, başkanlık dönemi ve siyasete girip girmeyeceğine ilişkin soruları cevapladı.
Türkiye'de kadınlar şiddet görüyor ve işgücüne katılım oranında eşitlikten çok uzak seviyelerde bulunuyor. Sizce TÜSİAD bu konuya yeteri kadar eğiliyor mu?
Dernek bir iş örgütü olarak kadın istihdamını öncelikli ele almış gibi görünse de Türkiye'de cinsiyet eşitliği konusunda 1999'a giden bir çalışması var. Benim dönemimde Nur Ger'in başkanlığını yürüttüğü Kadın Erkek Eşitliği Grubu'nu kurduk. Kadın Tek Kanatla Uçamaz sloganı ile bir film hazırladık ve o filmle çok ciddi bir kitleye ulaştık. Bu filmle belki de erkek işverenleri uyandırdık. Dönüp kendi kurumlarında kadının istihdamdaki yerini sorgulama fırsat buldular. Dernek Dünya Bankası ve Aile ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Bakan Şahin ile ortak çalışmaya devam ediyor.
TÜSİAD'IN YÜZDE 20'Sİ KADIN
TÜSİAD'a baktığımda kadınlar hâlâ azınlıkta. Yönetim kurulunda da öyle. Her ne kadar iki dönem kadın başkanı olmuş olsa da...
Pozitif olanı söyleyeyim en azından. Derneğe kadın üye sayısı yüzde 20'lerde. Kadınlar yönetim kurulunda ve çalışma komisyonlarında etkin. Üniversiteli 4 kadından birinin çalıştığını düşünecek olursak Türkiye'nin daha gidecek çok yolu var. Ne yazıkki özellikle kadın istihdamı önemli bir sorun ve kadının iş gücüne katılımı yüzde 28 ile AB normlarının çok gerisinde. Üstelik iş hayatındaki kadının yüzde 58'inin de sosyal güvencesi yok. Sosyal ve insani boyutuyla önüne geçmeliyiz bunun. İş hayatına bu kadar düşük oranda katılan bir Türkiye'nin istenilen büyüme hedefine ulaşmasını zor görüyorum.
TÜSİAD BAŞKANIYKEN SİYASETE ÇAĞRILDIM
Sizi siyasete çok yakıştırıyorlar, o nedenle çok dedikodu çıkıyor. Peki siz kendinizi yakıştırıyor musunuz? Hiç aklınızdan geçiyor mu?
Yakıştırmak kelimesini kullanmayım ama ben çok net bir şekilde, yani sivil toplum örgütlerinde çalışmaya başladığım andan itibaren ikisi arasında önemli bir ayrım olduğunu söyledim. Kendimin de bir sivil toplumcu olduğunu ve ona daha yatkın olduğumu hep beyan ettim.
Siyasete gelin diye teklif alıyor musunuz?
Çeşitli dönemlerde, dernek başkanlığı dönemlerinde farklı partilerden ağız aramaları filan oldu ama direk yukarıdan bir teklif gelmedi.
BOYNER'DE YÖNETİMİN YÜZDE 47'Sİ KADIN
Bakanlığın, önde gelen 54 şirketin yer aldığı bir anket çalışması var. Kadın konusunda en iyi şirketin bile karnesi kötü çıktı.
Aynen öyle. Biz ne kadar çok konuşulur ve sorgulanırsa o kadar olacağını düşünüyoruz. O nedenle özellikle iş hayatında başarılı olmuş, ekonomik özgürlüğe sahip kadınların biraz daha yol açması gerekiyor.
Boyner'de kadınlara karşı pozitif ayrımcılık var mı?
Üst düzey yöneticilerimizin ve genel müdürlerimizin 4'te 3'ü nerdeyse kadın. Üst yönetimde yüzde 47 kadın var. Yani bu anlamda Türkiye istatistiklerinin üzerinde bir kurumuz.