42 yıl önce kurulan Kütahya Porselen'in çoğunluk hissesi, devriyle 19 Ocak'ta Nafi Güral'a geçti. Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Nafi Güral, 10 yıl önce kör düğüme dönen 3 erkek kardeş arasındaki şirketleri paylaşma, işleri ayırma hikayesini ve bugün gelinen noktayı, A Haber'de Sabah Yazarı Şelale Kadak tarafından hazırlanıp sunulan İş'te Hayat programında anlattı.
İŞ HAYATINDA 52'NCİ YILI
İş hayatında 52'inci yılını kutlayan Nafi Güral, Şelale Kadak'ın "Kardeşlerle medeni bir şekilde, küsmeden, darılmadan işleri ayırmak mümkün mü?" şeklindeki sorusuna şöyle cevap verdi: "Kesinlikle bir şikayet değildir, sadece düşüncelerimin ifadesidir. Kurumsallaşma çok önemli. Eğer bir aile şirketinde, güvene dayalı, belge olmayan bir sistem varsa o sistem yürümüyor. Ailelerdeki en büyük sıkıntı şu: 'Ya sen bana güvenmiyor musun?' Bu cümle kurulduğunda iş bitiyor. Evet, ben sana çok güveniyorum ama yine de bu işin kuralları olmalı. İş belli bir büyüklüğe ulaştığında,patronların yani iş sahiplerinin kenarda durması ve işi profesyonellerin yönetmesi lazım. Ben kurumsallaşmayı başaramamış ailele şirketlerinin devamının olduğunu pek mümkün olmadığını düşünüyorum." Çok küçükken çekirdekten başlayıp bu noktaya geldiklerini söyleyen Güral, "Süreçte bazen eşlerimiz herhangi bir şekilde hayatlarından şikayetçi olduklarında, 'Tabi bana ihtiyacın yok, kardeşlerin var' diyebilecek kadar birbirimize yakın, seven insanlardık ama kurumsallaşmayı beceremediğimiz için sıkıntılar oldu. Ben bu sıkıntıları da doğal görüyorum" dedi.
ÇOCUKLARIM İSTESE DE TERS DÜŞEMEYECEK!
Nafi Güral, büyük ailenin sahibi olduğu işlerde kurumsallaşmayı başaramayınca, kendi şirketlerinde kurumsallaşmaya büyük önem verdiğini ve 16 yaşını bitirmiş aile fertlerinin katıldığı bir büyük toplantı yaptıklarını ve kurumsallaşmanın kurallarını benimsemek için çalıştıklarını söyledi. Güral, "Şimdi ben kurumsallaşmada devir planlaması yapıyorum. Çocuklarımın her birine ayrı ayrı sordum, düşüncelerini aldım. Onların düşünceleri doğrultusunda devir planlamasını yapıyorum. Benden sonra öyle bir nokta olacak ki yani arzu etseler bile birbirleriyle ters düşemeyecekler" dedi.
KÜTAHYA GELDİ, GÜRAL GİTTİ!
Nafi Güral, sahip oldukları 3 ana şirketten biri olan Kütahya Porselen'in yüzde 26'sının borsada işlem gördüğünü, yüzde 16'sının kendisine, 24'ünün İsmet Güral'a, yüzde 34'ünün de diğer kardeşi Rıza Güral'a ait olduğunu belirterek, İsmet Güral'ın hissesini kendisine devretmesiyle kendi payının yüzde 39'a çıktığını söyledi.
44'ÜNDE İNGİLİZCE ÖĞRENDİ! İNGİLİZCEYİ
44'ünden sonra öğrenen Güral, "Her sabah 7'de işe gittim. İki yıl 7-9 arası ders aldım. Şimdi yetecek kadar konuşuyorum" dedi.