Özel sektörde klasik müziğe ilgi giderek artıyor. Ancak bu alanda maddi kaynaklar kadar yeteneklerin keşfedilip eğitilmesine de ihtiyaç var. Yaklaşık dört yıldır İstanbul Senfoni Orkestrası'na sponsor olan Onduline işin yetenek tarafını da önemli bir projeyle destekliyor. Onduline Avrasya CEO'su Burhan Karahan'a göre Türkiye'de sanıldığının aksine klasik müzik konserlerine ilgi duyan önemli bir kitle var. Karahan, "Klasik müzik ülkemizde karşılığı olan bir iş. İlgi duyanlar çok ancak konser salonu ve dünya çapında müzisyenimiz yetersiz" diyor.
ÖZEL İLGİ GEREKİYOR
Bu alanda bir proje arayışında olan şirket, üç yıl önce dünyaca ünlü Türk piyanistler Güher ve Süher Pekinel kardeşlerle işbirliğine giderek Anadolu'da yetenek avına çıktı. Burhan Karahan, projenin özellikle üstün yetenekli çocuklara yönelik olduğunu vurguluyor. "Çünkü bu gençlere özel ilgi gerekiyor. Pekinel kardeşler de aynı yollardan geçtikleri için özellikle üstün çocuklara yöneldiler" diyor Karahan. Projenin ilk adımında Mersin, Antalya, Ankara, İzmir, İstanbul'daki konservatuarlara gidilerek üstün yetenekli öğrenciler araştırıldı. 10 öğrenci tespit edildikten sonra yeteneklerine uygun enstrümanlar tedarik edildi. Hangi ülkelerde eğitim almaları gerektiği belirlendi. Karahan, "Öğrenciler Berlin, Zürih, Moskova'daki dünyaca ünlü okullara gönderildi. Bir-iki yıl geçmeden uluslararası yarışmalarda derece almaya başladılar. İstediğimizden daha hızlı sonuç aldık" diyor.
SOKAK ÇOCUKLARINA MÜZİK EĞİTİMİ
Güher-Süher Pekinel kardeşlerin planlarından biri de Güney Amerika'da uygulanan sokak çocuklarına müzik eğitim projesini Türkiye'de hayata geçirmek. Pekinel kardeşler projeyi Kültür ve Milli Eğitim Bakanlıkları'na sunmuşlar. Olumlu yanıt aldıklarını söyleyen Burhan Karahan, onay çıktığı takdirde bu projeye de ortak olarak destek verecelerini ifade ediyor.
"VAKIF KURULMASINI İSTİYORUZ"
Burhan Karahan, "2013'te ilk giden öğrencilerimizin dönemi bitmiş olacak. Sonra ikinci gruba başlayacağız. İlk etabı için yaklaşık 300 bin euroluk harcama yaptık. Projenin diğer şirketlere de yayılmasını istiyoruz. Bunun için bir vakıf kurulabilir" diyor.
SAPANCA'YA OKUL YAPIYOR
Onduline Avrasya'nın Sakarya'daki fabrikası sektör açısından bir okul gibi görülüyor. Ara eleman açığına çözüm bulmak amacıyla Sapanca Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'ne bağlı bir yüksekokul yaptırdıklarını belirten Karahan, "Belediye arsa verdi. Onduline Yüksekokulu adıyla bir yıl sonra açılacak şekilde çalışmalarımıza başladık" diyor. Şirket, Onduline Teknik Lisesi inşa etmek için de planlar üzerinde çalışıyor.
ARAS'TAN EĞİTİME DESTEK
Taşımacılık sektörünün duayeni ve Aras Holding'in kurucusu Celal Aras'ın Kars'tan İstanbul'a uzanan ve hayallerinin nasıl gerçeğe dönüştüğünü anlatan başarı öyküsü "O Dağın Ardında Ne Var?" adıyla geçtiğimiz yıl kitaplaştırılmıştı. Geliri Celal Aras Eğitim ve Kültür Vakfı'na bağışlanan kitap, eğitim amaçlı projelere kaynak yaratıyor. "O Dağın Ardında Ne Var?"da yakınları, sevdikleri ve iş dünyasından dostlarının gözüyle Celal Aras anlatılıyor. Kitap ayrıca kariyerlerine yeni başlayanlar için de bir rehber niteliği taşıyor.