Uğur, Borusan Mannesmann'ın bu yılki performansı ile gelecek yıla dair hedef ve vizyonuna ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, İnşaat, otomotiv, enerji ve mobilya sektörlerinde borunun yaygın şekilde kullanıldığını ifade etti.
Amerika'da yeni bir yatırım gerçekleştireceklerini vurgulayan Uğur, enerji sektörüne sondaj ağırlıklı ve küçük çapta hat boruları ağırlıklı Amerika'nın enerji sektörüne yönelik yatırım yapacaklarını kaydetti.
Uğur, ''Standart boru üretiminden vasıflı boru üretmeyi hedefliyorduk. Bu yatırım, Türkiye'nin en büyük tonaj olarak çelik boru üreticiliğinden Türkiye'nin en global ve yüksek katmadeğerli boru üreten bir kurum haline gelme stratejimizin son ve en önemli yatırımıdır. Avrupa otomotiv pazarının yüzde 10'u bizim borularımızdır'' diye konuştu.
Amerika'nın enerji politikasının ciddi boyutta değiştiğini anlatan Uğur, ''ABD kendi kendine yetebilme hedefiyle yola çıktı. Kaya gazı ile ilgili bir açılım gerçekleşti. Biz de buna kayıtsız kalamazdık. Amerika'ya ithal edilen toplam yıllık sondaj borusu tonajının yüzde 8'ini Türkiye'den gönderiyoruz. Amerika'da bilmediğimiz bir ülkede bilmediğimiz bir pazara yatırım yapmıyoruz, pazarı tanıyoruz'' değerlendirmesini yaptı.
''YILDA EN AZ 500 MİLYON DOLAR CİRO''
Amerika'da her eyaletin kendine göre teşvik politikası uyguladığını aktaran Uğur, yatırım kapsamına ilişkin şu bilgileri verdi:
''Amerika'da iki eyalet ile pazarlık yapıyoruz. Bu eyaletler Teksas ve Oklahoma'dır, hangi eyaletten iyi teşvik alabilirsek oraya gideceğiz. 500 dönüme yakın bir arazi üzerine kurulacak tesise, 150 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Üçte birini özkaynağımızdan, üçte ikisini de uzun vadeli yatırım kredisi ile finanse etmek istiyoruz. İhracatımızı azaltmayacağız, yıllar içinde arttırmayı da hedefliyoruz.
Yılda en az 500 milyon dolar ciro yapacak. Borusan Mannesmann'ın bugünkü EBITDA seviyesini neredeyse 2 misline çıkarabilecek bir yatırımdan bahsediyoruz. Amerika'da ilk hedefimiz uzun vadeli bir proje kredisi almak. Bu, Amerika'da performans göstermemiş bir kurum için zor bir iş tabii. Ekipman kredileri de almamız mümkün olacak. Bunun yanı sıra teşvikler de alacağız. 2014'ün ikinci yarısında faaliyete geçeceğiz. 2015 yılının başında 350 kişilik bir istihdama ulaşılmış olacak.''
Borusan Mannesmann olarak İtalya'daki tesisi de katıldığında 800 milyon dolarlık cirosu olan bir işten bahsedildiğine dikkati çeken Uğur, ''Bunun yüzde 60'ı ihracattan geliyor. Bu tesislerle beraber 2016'da tam kapasiteye geçtiğimizde çelik fiyatlarında çok oynama olmadığı takdirde 800 milyon dolar ciroyu 1,3 milyar dolara çıkartmış olacağız. 1,3 milyar doların 1 milyar doları yurt dışından gelecek'' diye konuştu.
Bu arada, ABD'de kurulacak tesisin 300 bin ton kapasiteli bir boru üretimi yapacağı bildirildi.
Toplantıya, Borusan Mannesmann Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Demircioğlu, Borusan Mannesmann İcra Kurulu Başkanı Semih Özmen de katıldı.