Hükümetin
her alanda yerli üretimi teşvik etmesi ilaç şirketlerini de harekete geçirdi. Teşvikin yanı sıra Sağlık Bakanlığı'nın da desteğini arkasına alan Sanofi Pasteur ilk yerli aşıyı haziranda piyasaya sürdü. Daha önce ithal edilen Sağlık Bakanlığı onaylı aşılar Pendik'teki Mefar tesislerinde üretiliyor. Geçen yıl 1 milyon 250 bin doz aşı üreten şirket bu yıl kapasitesini artırarak 1.5 milyon doza çıkardı. Sanofi Pasteur Ortadoğu, Körfez Ülkeleri ve Türkiye'den Sorumlu Medikal Koordinatörü Tamer Pehlivan, yatırım kararında Sağlık Bakanlığı'nın yerli üretime öncelik vermesinin etkili olduğunu söyledi. Pehlivan, "Aşı üretimi için uygun yerli ortaklar arıyoruz. Mefar ile uzun vadeli bir stratejik ortaklık kurma kararı aldık. Bu işbirliğiyle 20'ye yakın Mefar çalışanı 1.5 yıl Fransa ve İstanbul'da eğitim aldı" dedi.
4'LÜ AŞI YOLDA
Sanofi Pasteur iki yıl içinde difteri, tetanos, aselüler boğmaca, çocuk felci ve Hib'e (menejit) karşı tek bir şırıngayla koruma sağlayan karma aşıyı Türkiye pazarına sundu. Pendik'teki tesis yıllık 32 milyon doz aşı kapasitesine sahip. İlk etapta 20 milyon TL'lik yatırım planlanıyor.
AŞI YA ULAŞI M KOLAYLAŞI YOR
AŞI üretiminin Türkiye'de yapılması başta ambalaj sektörü olmak üzere, laboratuvar malzemeleri ve soğuk zincir taşımacılığı gibi yan sanayilere de büyük katkı sağlıyor. Tamer Pehlivan, aşıların ülke için stratejik ürünler olduğunu belirterek "Üretimin ülkemizde yapılacak olması, ürüne ulaşımı da kolaylaştıracaktır" diye konuştu.