Tan Ailesi'nden yapılan yazılı açıklamada, Tan Ailesi'nin, diğer iki ortak ile Boyner Büyük Mağazacılık-Citi Group ortaklığı arasında hisse devri sürecinde şirket ana sözleşmesinde bulunan ön alım hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle mahkemeye başvurduğu, hisse ön alım davasının, İstanbul 39. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 2012/96 esas numarası ile açıldığı bildirildi.
Açıklamada, Aile'nin daha önce de İstanbul 2. Fikri Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne 2012/74 esas numaralı ''marka devrinin önlenmesi ve hükümsüzlüğü'' davası açtığı hatırlatıldı.
Tan Ailesi'nin açıklamasında, YKM'nin Türk perakende mağazacılık sektöründe 60 yılı aşkın sürede ''saygın ve güçlü markalardan biri'' haline geldiği belirtilerek, ''Şirketin esas kurucusu ve ana ortağı Nuri Güven Bey'dir. YKM markasının gelecek nesillere de taşınarak Türkiye'nin güçlü markalarından biri haline gelmesini hedefleyen rahmetli babamız, bunu gerçekleştirmek amacıyla şirket ana sözleşmesinde gerekli yasal düzenlemelerin de gerçekleştirilmesini sağlamıştır'' denildi.
YKM ana sözleşmesine işaret edilen açıklamada, sözleşmenin 10. maddesiyle, şirket hisselerinin satışı sırasında diğer ortaklara ön alım hakkının getirildiği kaydedildi.
Bu düzenlemeyle şirketin mevcut ortaklarının gelecekte olası hisse devrini önce birbirlerine teklif etmesi, bu gerçekleşmezse tarafların yazılı ve sözlü muvafakatı alınarak devir işleminin gerçekleşmesinin hedeflendiği belirtilen açıklamada, Nuri Güven'in kurucu iradesiyle, şirketin hisseleriyle ilgili herhangi bir devir durumunda öncelikli olarak kızlarının ön alım hakkının olmasını öngördüğü ve bunu da kayda geçirdiği ifade edildi.
Satış öncesinde bu sürecin işletilmediği, şirket kayıtlarında ön alım teklifinin yapıldığına dair hiçbir kaydın bulunmadığı savunulan açıklamada, bir süre önce Boyner Büyük Mağazacılık-Citi Group ortaklığıyla Tan Ailesi'nden ''gizli bir şekilde yürütüldüğü'' anlaşılan görüşmeler sonucunda yapılan hisse satışının mevcut düzenlemelere aykırı olarak gerçekleştiği, satışın iptalinin dava edildiği bildirildi.
''İlgili düzenlemelere ve ticaret etiğine aykırı olarak yürütülen'' bu sürece yönelik, şirket ve marka üzerindeki yasal haklarını korumak amacıyla her türlü hukuki girişimi yürüteceklerini daha önce de duyurduklarının hatırlatıldığı açıklamada, gerçekleştirilen mahkeme başvurusunun da bu kapsamda bir işlem olduğu belirtildi.
Açıklamada, ''Şirket ana sözleşmemize aykırı olarak, Boyner Büyük Mağazacılık'a devri söz konusu olan YKM hisseleriyle ilgili şirket ana sözleşmesinde bulunan ön alım haklarımızın varlığının tespiti ve bu hakkın tarafımıza kullandırılmadan yapılmış hisse satışının hükümsüzlüğüne karar verilmesi talebiyle İstanbul 39. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvuruda bulunduk'' denilerek, Tan Ailesi olarak YKM'nin hisse devrinin usul ve etik anlayış dışında cereyan ettiği yönündeki iddialarını, hukuk nezdinde savunmaya devam edecekleri bildirildi.