Ciliv, Doğa Anadolu Liseleri'nin düzenlediği ''t-MBA Zirvesi''nde yaptığı konuşmada, ortaokulu Kadıköy Maarif Koleji'ni bitirdikten sonra TÜBİTAK'ta matematik yarışmasında Türkiye üçüncüsü olduğunu anlatarak, şu anda bulunduğu konuma çalışarak, ilime, bilime, matematiğe ve teknolojiye önem vererek geldiğini söyledi.
Her zaman ilimin, bilimin, inovasyonun ve yeniliğin peşinde olduğunu dile getiren Ciliv, ''Çünkü gönlümde hep diğer insanlara fark yaratma, onlara katkıda bulunma, onların hayatlarının daha iyi olmasında benim de emeğimin olması düşüncesi vardı'' diye konuştu.
Amerika'ya ilk gittiğinde üniversiteye başlamadan önceki günlerde hep neleri çalışarak öğrenip, ülkesine geri dönerek kendi insanına nasıl katkıda bulunacağını düşündüğünü ifade eden Ciliv, bursu endüstri mühendisliği olmasına rağmen, bilgisayar mühendisliğine odaklandığını belirtti.
Süreyya Ciliv, öğrencilere hitap ettiği konuşmasında, ''Sizin biraz çılgın hedefler, çılgın projeler peşinde olmanız lazım. Bugün belki bizim bile düşünmediğimiz konular, geleceğin parlak işleri olacaktır. O yüzden okulda araştırmanız, bol bol okumanız, önümüzdeki 10-15 yılda dünya insanına nasıl katkılı işler yapabilirim konusunu düşünmeniz lazım'' şeklinde konuştu.
''Turkcell kurulduğunda sıfır cep telefonu, bugün 65 milyon''
Bill Gates Microsoft'u kurduğunda o dönemin en büyük bilgisayar şirketlerinin masaüstü bilgisayara gerek olmadığını düşündüğünü, Gates'i ''çılgın'' olarak gördüğünü anlatan Ciliv, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Siz hep geleceği düşünmelisiniz. Turkcell'in kendisi de başka bir örnek...Turkcell kurulduğu 1993 yılında Türkiye'de sıfır cep telefonu vardı. O zaman Türkiye'nin en büyük holdinglerinin başındaki insanlar dünyanın en iyi danışmanlarını tutuyorlar ve Türkiye'de kaç tane cep telefonu satılacağını soruyorlar. Cevap; 30 bin tane... Bugün Türkiye'de 65 milyon cep telefonu var. Yani 1992-1993 yıllarının iş adamları, danışmanları 10-15 yıl sonrasını iyi tahmin edemedikleri için Turkcell fırsatını kaçırıyorlar. O yüzden öğrenmeye hevesli olmak, çok çalışmak, yenilikçi olmak çok kritik. Bunlar, benim hayatıma hep yön veren ilkelerdir.''
''Yüksek teklif yerine hisseyi daha değerli buldum''
Turkcell Genel Müdürü Ciliv, hiçbir zaman sadece para için karar vermemek gerektiğini, kendisi Harvard MBA programını bitirdiğinde 11 iş teklifi aldığını söyledi.
Bunların bazılarının 1983'te 110 bin dolar seviyesinde iş teklifleri olduğunu ifade eden Ciliv, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Ben 110 bin dolarlık teklif varken, 29 bin dolarlık teklifi kabul ettim. Çünkü sevdiğim işti, teknolojiydi ve ben girişimci olmak istiyordum. Yeni kurulan bir firmaya katıldım. Yeni teknolojiyle yeni işler yapacağız, yeni ürün ve servisleri insanlara sunacağız. Bana o şirkette hisse vermişlerdi ve ben o hisseyi daha değerli buldum. İş teklifleri arasında 29 bin dolarlık en düşüğünü seçtim. Yani size tavsiyem; hiçbir zaman kısa dönemli düşünmeyin. Hep uzun dönemli düşünün. Eğer sevdiğiniz işi yaparsanız, insanlara faydalı ürün, servis süreçleri, inovasyon söz konusu olursa başarı gelecektir. Başarı gelince de hayal ettiğinizden daha fazla para kazanacaksınız.''
Üniversitedeyken kendisine teknoloji dünyasını seçtiğini anlatan Ciliv, seçtiği konunun fırsatlarından dolayı daha hızlı şekilde yol aldığını söyledi. Ciliv, günümüzde öğrencilerin de önümüzdeki yıllara ilişkin karar verirken, geleceğin işlerinin neler olacağı konusuna dikkat etmelerinin faydalı olacağını vurguladı.